Hamarosan itt a hazai döntő napja, addig is közöljük a selejtezőn továbbjutott hat versenyző portréját. Az Alabárdosból érkező szakács a selejtezőben bisztrós stílusban készítette el két tányérját, az ízrobbanásra helyezve a hangsúlyt, de a döntőre aprólékos köretelemekkel és tekercsekkel készül.

Pályáját 1997-ben kezdte a Béke Szállóban, de a ­kiindulási pontot a nagymama főztje jelentette, hiszen 12 éves korában ő kezdte el tanítani. Míg a szülők dolgoztak, ők ketten főztek a család­nak. Mikor a gyakorlati helyről, a hotelből elkerült, ­jöhettek az éttermek, így a budapesti Aszú, majd a gödöllői Solier Étterem következett, ahol már séfként dolgozott. Nemrégiben azonban az Alabárdosban vállalt munkát, amit nagyon jó helynek tart a felkészüléshez.


Fotó: Fekete Antonio / Designfood Antonio Photography

A versenyzésre részben kedvenc könyvei segítségével készül fel, részben a saját ötleteit viszi. Az Alabárdosban adnak időt és lehetőséget is a felkészülésre, de a séf, Mogyorósi Gábor is segít az íz kialakításában.

Haraszti Zsolt szerint mind a hat versenyzőben benne van a  győzelem esélye, de inkább egy jó helyezést szeretne elérni, és azért indult, hogy ezáltal fejlődjön.

A Hagyomány és Evolúció versenyen korábban már indult, amely akkor a Bocuse d’Or válogatóversenyének számított. Itt akkor Molnár Gábor lett a győztes, ő pedig a nyolcadik helyen végzett. Ahhoz képest már most jobb eredményt ért el, mert már a legjobb hat között indulhat.


Fotó: Fekete Antonio / Designfood Antonio Photography

„Egy pillanatig el sem hittem, hogy bekerültem a döntőbe, bár ez volt az első cél. Innentől pedig a legjobb eredményt kell elérnem” – mondta a szakács.

A selejtezőre kidolgozott két tányérjánál tudta, hogy nem akar szokványos Bocuse-fogást készíteni, hiszen a kiírás szerint sem ezt várták tőlük, így a versenyeken elvárt tekercs helyett bisztrós ételt készített. Inkább az ízekkel akart kitűnni, úgy véli, hogy ez a stratégia eddig be is vált.

Külön büszke volt a borjúmiriggyel és garnélával készült kolbászkájára, amely lime-mal, zsályával volt ízesítve, így igen intenzív robbanást jelentett a szájban.

A döntő persze már más lesz, hiszen itt az az elvárás, hogy Bocuse d’Or-versenytányérokkal kápráztassák el a zsűrit. Ennek megfelelően finom, apró kis részleteket kell kidolgozni a köreteknél, és jöhetnek a tekercsek is, de biztos abban, hogy a bisztrós irányvonalat is meg fogja majd jeleníteni valamilyen formában a döntőn is.


Fotó: Fekete Antonio / Designfood Antonio Photography