A Kistücsök séfhelyettese Molnár Gábor mellett Lyont is megjárta, de versenyzőként is indult az előző fordulóban, amikor Széll Tamás váratlanul vissza­szállt a versenyboxba. Tányérjain a Balaton és Magyarország alapanyagait kívánja előtérbe helyezni. Hamarosan itt a hazai döntő napja, addig is közöljük a selejtezőn továbbjutott hat versenyző portréját.

Mint azt korábbi nagyinterjúnkban elmondta a családjában senki nem dolgozott a vendéglátásban, de 16-17 éves korában egy házibuliban, egy bográcsos paprikás krumpli annyira finom volt, hogy eldöntötte, másnap ő is megfőzi otthon. Ezután rendszeres elfoglaltságává vált a főzés, és ­érettségi után már nem volt kérdés, hogy a szakács szakmát választja.

Fotó: Fekete Antonio / Designfood Antonio Photography

A Gundel nappali képzésén óriási szerencséjére Vomberg Frigyessel hozta össze a sors gyakorlati tanárként, aki egészen újfajta szemlélet szerint tanított.  Kezdetnek egy ösztöndíjjal indult Észtországba, majd a Mákba került, ahová akkor érkezett vissza a Bocuse d’Orról Garai Ádám, aki Széll Tamás commis-ja volt. A két Ádám itt majdnem fél évet dolgozott együtt. Ekkor következett az első Bocuse d’Or fejezet, amikor Molnár Gábor mellett lehetett commis. Ezután jött az Olimpia, ahol ismét Garai Ádámmal került össze Ádám Csaba séf vezetése alatt. A fő­szakács beszélte rá 2015-ben, hogy induljon, már versenyző­ként a magyar versenyen. Akkor decemberben aztán a magyar selejtezőről elsőként jutott tovább, a zsűri állítása szerint kiemelkedő halétellel. A 2016-os februári magyar döntőn pedig második lett Széll Tamás után.

Fotó: Fekete Antonio / Designfood Antonio Photography

Miközben séfhelyettesként felkerült az Alabárdosba a Várba, végig tudta nézni Széll Tamás csapatának májusig tartó felkészülését is. Idén februártól pedig ugyancsak séfhelyettesként elkerült Balatonszemesre, a Kistücsökbe. Itt már túljutott az ­első nyarán, és azokon a kezdeti nehézségeken, amelyeken egy új helyen át kell esnie az új szakácsnak.

Fotó: Fekete Antonio / Designfood Antonio Photography

Igazából minden versenyét, amin részt vett, mind óriási szakmai ugrásként fogta fel. 24 évesen már volt három Bocuse d’Or fordulón commis-ként (a magyar, az európai és a lyoni), amelyre mind fel kellett készülnie, jött egyéniben a selejtező, a magyar döntő, aztán a Czifray fordulói és a Chaine des Rôtisseurs is.

Nem sokkal a selejtező után a Facebookon közzétett egy fel­hívást, amelyben magyar és leginkább balatoni alapanyagokat, termelőket keres, hogy a lehetséges hozzávalóikat ­felhasználhassa a felkészülés során. Bár a torinói helyszín miatt olasz kötelező alapanyagok lesznek a fő összetevők, de szeretné, ha ezeken kívül csak magyar alapanyagokkal dolgozhatna. A selejtezőn is balatoni zöldségeket, csicsókát, mogyoró­olajat használt, de a szarvasgomba és a szószhoz felhasznált borjúhús is magyar volt.