Koroknai Klára napjaink egyik kiemelkedő bártendere. Nőként is megállja, sőt uralja a helyét a férfiasnak tartott szakmában. Interjúnkban arról kérdeztük, vajon mi inspirálja alkotásait, hogyan viszonyul a trendekhez és miből mixelné össze napjaink ideális bártenderét.

Hogyan tanultad ki a mixerkedést?

Először a Finlandia Mixer Iskolába jártam, majd Szőke Szabolcsnál végeztem el a Planet One kurzust. Ezután Londonban, majd New Yorkban szereztem gyakorlatot. 26 évesen már saját vállalkozást nyitottam, megalapítottam a Mobilkoktél nevű céget, ahol immáron 9 éve rendezvényeken nyújtok teljes körű szolgáltatást.
Emellett a Déryné Bisztró tanácsadója vagyok.


Mit tartasz a magyar koktélvilág erősségének?

Szerencsére itt is terjedőben van az, ami külföldön már evidens tendencia, hogy a koktélokat minőségi és friss alapanyagokból, gyümölcsökből készítik és a szirupok túlzott használata helyett a természetes édesítőket részesítik előnyben a mixerek. A koktélozás egyre népszerűbb es ebben nagy szerepe van annak, hogy rengeteg fiatal tehetség komolyan érdeklődik a szakma iránt, folyamatosan fejlesztik a tudásukat.
A mixerkedés egy kreatív szakma.

Téged mi inspirál, miből nyersz ihletet egy-egy új alkotáshoz?

Általában hangulatokat próbálok pohárba tölteni. Egy életérzést szeretnék adni a vendégnek, a pillanat szépségét, amely harmonizál a koktél egyszeri és megismételhetetlen mivoltával. Inspirál a Vásárcsarnok, az ízek, illatok egyvelege, úgyszintén egy szép táj vagy egy különleges fotó is. Nehéz ezt szavakba önteni. Az alkotásnál előnyömre szolgál, hogy nő vagyok, mert könnyebben ráhangolódok az igényekre, intuitívan, a részletekre gondosan ügyelve készítek el egy-egy italt. Szeretek nyaralás közben is ötletet meríteni a meglátogatott ország éttermeiben, bárjaiban.

Mit javasolsz azoknak, akik szeretnék kitanulni a szakmát?

Mint minden mesterségben, nálunk is nagyon fontos az alázatosság, a hála és a szorgalom. A kezdők örüljenek a lehetőségnek, ha tanulhatnak igazi profiktól, ha jó helyen sajátíthatják el a szakma csínját-bínját. Bár elsőre nem úgy tűnhet, de egy jó gyakorlat sokkal többet ér, mint a magasabb fizetés.
Érdemes továbbképzésekre járni, nem sajnálni a pénzt és az időt a fejlődésre. Az alázatossághoz az is hozzátartozik, hogy ne csupán a vendégek előtt, a konkrét keveréssel foglalkozzunk, hanem megismerjük a háttérmunkát is, a lime felvágásától a mosogatásig. Ez hozzájárul a hatékony, gyors munkavégzéshez, a többiekkel való együttműködéshez.
A sikerhez fontos a kitartás, a kudarcok kielemzése és a talpon maradás. Ami pedig a legfontosabb, hogy szeressük, amivel foglakozunk!

Tervezed saját bár nyitását?

Egyáltalán nem. Áldásként élem meg, hogy még mindig izgalmasnak találom a koktélalkotást. Otthon is szívesen kísérletezem, a rendezvények pedig mindig újak és változatosak. A hétköznapi gondok, amelyek egy bár menedzselésével járnak, felőrölnének, megölnék bennem a kreativitást. Maradok így, mobilan, bohéman.

 

(Chef&Pincér - 2015. június-júliusi szám)