Cécile Farkas Moritel nagyapja vándorolt ki Franciaországba, hogy ott kezdjen új életet. Cécile már nyugaton született és a design világában eltöltött évek után a cukrász artisztika felé fordult, melyben jól tudja hasznosítani korábbi diplomáját. A francia cukrászmestert stílusáról, az aktuális francia trendekről, művészet és cukrászat összefonódásáról kérdeztük.

Mi késztett arra, hogy elkezdj cukrász artisztikával foglalkozni?

petits gâteaux griottes dragées-wDesigner és grafikus diplomám, valamint tíz év fashion designer tevékenységem révén mélyen érintett vagyok a művészetekben. Családi tradícióink pedig erősen kötődnek a gasztronómiához, de az én szenvedélyem viszonylag későn született meg. Sok tehetséges cukrászmesterrel találkoztam akik, támogattak és megértettem, hogy a hivatásomat találtam meg. Ekkor eldöntöttem, hogy a tükör másik oldalára állok és második diplomámat cukrászatból szereztem meg.

Hol és kiktől tanultál?

Az elköteleződésem arra sarkallt, hogy olyan – az egyik legszínvonalasabb – iskolában tanuljak, mint a Pascal Caffet. Nagyon hálás vagyok minden támogatásért, tanácsadásért, és kulináris mentorálásért, mely tőle származott. De nagyon sokat tanultam Franck Napolitanotól is.

Mi inspirál a munkád során? A süteményeid mintha tárgyakat jelenítenének meg…

Munkáim kortárs és időn kívüli világot jelenítenek meg egyszerre. Nem vagyok trendek követője, általában inkább a természet és művészet témaköre inspirál. A természet lenyűgöz és minden nap tanulok valamit belőle. Egyszerre szeretek mini univerzumokat és divatos darabokat létrehozni: úgy fogalmaznék, hogy minden munkám a festés folyamatához hasonlítható. Az érzékeimmel dolgozom, mint a látás, az érintés, ízlelés...

A francia cukrászat meghatározza az édességeket szerte a világon, de legalábbis a cukrászat egy részét. Merrefelé fordul ma a francia cukrászat, és a te stílusod beleillik-e ebbe?

petits gâteau chocolat-wA stílusomnak két kulcseleme van: kifinomult technikával és ízléssel kombinálni az ízeket, melyek nem szélsőségesen édesek. A női oldalam a látványos dekorációkban és színességben mutatkozik meg. Véleményem szerint tisztelnünk kell a klasszikus, régi francia cukrászat alapjait, ami meg is mutatkozik az új vonalvezetésben. Az új trend most a klasszikus sütemények felé fordulás, ám sokszor új stílusban. Ilyen klasszikusok a St. Honoré, az Opéra, a Millefeuille, vagy a Chocolate Royal.

Van saját üzleted, amelyben dolgozol?

A saját műhelyemben dolgozom. Bemutatókon, mesterkurzusokon és tanfolyamokon osztom meg a tudásomat professzionális és amatőr közönséggel egyaránt, Franciaországban és külföldön. A bemutatókon vállalatoknak, iskoláknak, rendezvényeknek adok tanácsot. Alapvetően játékosan állok a felfedezésekhez és az ötletekhez, szeretek kitalálni, létrehozni és fejleszteni új termékeket.

A konzultációkról és a receptjeimről filmeket is készítünk, melyeket a blogomon teszek közzé. Élvezem azt, amit csinálok, és hálás vagyok a lehetőségért, hogy megoszthatom a szenvedélyemet másokkal.

Hogy látod a fejlődését a cukrászatnak? Merre tart manapság a cukrász-artisztika? 

Az artisztikának, és a magas szintű cukrászatnak továbbra is álmokat kell nyújtania, anélkül, hogy megfeledkezne a két alapvető célról: az ízről és az ínyencségről. Kreatív és tehetséges séfek által tekintünk újra vissza a klasszikus francia cukrászat felé, ugyanakkor a sütemények szezonális termékekből készítülnek. A stílus és a design határozza meg a süteményeimet, de természetesen azért készülnek, hogy elfogyasszuk őket. A cukrászat tiszavirág-életű művészet.

Milyen alapanyagokat részesítesz előnyben? Szükségesek speciális összetevők a munkáidhoz?

entremets chocolat-wNincsenek igazán kedvenceim alapanyagok terén. Inkább az évszak inspirál, amelyben éppen vagyunk. Az illatok, a zamatok, a látvány… Számomra egy csábító desszert érzéseket alakít ki, - vagy még inkább - provokál bennünk, még akkor is, ha ez csupán egy egyszerű torta, vagy éclair. Teljesen különbözik ez az érzés attól, amikor csak szeretnél valami édeset enni. A négy összetevőjű modellben hiszek, ezek alkotják meg szerintem a tökéletes desszertet: ropogósság, mousse, cremeux fűszerekkel kombinálva és kompót, vagy zselé.

Számodra melyik a legjobb része az artisztikának?

A kedvenc része a munkámnak az, amikor új designt alkotok. Egy süteménynek, tortának, vagy desszertnek a látáson keresztül kell hatnia, vágyakat kell ébresztenie, és ínyencségnek kell lennie.

Illusztrálni is szeretem a receptjeimet a saját kezűleg készített fotóimmal.


Öt évig folytatott iparművészeti tanulmányok után fashion design szakon szerzett diplomát, és fashion designerként dolgozott tíz évig. Elmondása szerint mindig is szerelmese volt a sütés-főzésnek, így elhatározta, hogy beilleszti a süteményt
a saját kreatív divat-univerzumába.
Ezután food stylistként kezdett dolgozni: tanfolyamokat végzett Pascal Caffet-nál és a sztárséf Dan Bessoudo-nál.

Versenyei:

  Sugar Show Párizs 2015: első díj Yann Brys és Benoit Couvrand séfekkel.

  Ferrandi School verseny Párizs, 2015:   résztvevő Philippe Uracca,  Jean Michel Perruchon séfekkel.

Chef&Pincér szaklap - 2015. októberi szám