Most csütörtökön mutatják be a La cuisine professionnelle magyar változata, A főzés tudományát, amely hiteles nyugat-európai alapokra helyezheti a magyar szakácstudományt is. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a Chef&Pincérnek elmondta, hogy a szabályok egyelőre nem teszik lehetővé, hogy hivatalos tankönyvvé váljon, de ettől még meg­jelenhet a szakképzésben.

A legjobb hazai éttermek séfjei és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) designer hallgatói közös projektbe fogtak, hogy érdekes új koncepciókat keressenek a tálalás területén.

Már a kinti 1000-1500 euró 70 százalékáért hazajöhetnének a vendéglátásban dolgozók. Bíró Lajos étteremtulajdonos szerint a nyugaton dolgozók több munkát bevállalnak kint, amit ha nálunk tennének, akkor ugyanúgy megfizetné ő is. Bogdánné Nánai Mária szakszervezeti vezető szerint a kiszámíthatóság miatt is sokan választják a külföldi munkát. Zsidai Zoltán Roy, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke szerint az áfacsökkentéssel történelmi lehetőség adódott, hogy fejlesztésekkel megtartsák a munkaerőt.

Csakúgy mint a divat, a gasztronómiai trendek is többnyire megjósolhatatlanul alakulnak. 2016 hullámai azonban nem törnek ránk váratlanul. Idén hosszas sodródás után partot érnek és mindent elborítanak.

A fejlődő turizmussal és a gasztroforradalommal nagy irányváltások indultak el az elmúlt években-évtizedekben a vendéglátásban és a gasztronómiában itthon, ami továbbra is tart.

További cikkeink...

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner