Van új a zacc alatt

Piac
Tipográfia

Top trendek a kávézás megunhatatlan világában

A növényi alapú tejek diadala

A gasztronómia trendteremtő városaiban, New Yorkban és Párizsban szinte alig találunk olyan kávézót, ahol ne kínálnának növényi alapú tejtermékeket a kávé lágyításához. A szójatej alapvető elvárás, de a vegán életmód követői szerint a mindennapos szójafogyasztás nem ajánlott. A legelszántabb egészségtudatos vendégeknek érdemes felkínálni a mandulatejet és a kókusztejet. Különleges kávé kiegészítő a kendertej, mely pörkölt ízének és árnyalatnyi édességének köszönhetően remekül kiegészíti a kávé aromáját, nem pedig elnyomja azt. Ráadásul tökéletes habot lehet belőle készíteni kapucsínókhoz és lattékhoz.

Szénsavas kávé a házban

A 21. század gasztronómiai kísérletező kedvének furcsa szüleménye a szénsavas kávé. A nitrogénes dúsítástól a szimpla szénsavazásig lehetséges felpezsdíteni a hideg feketét. Az egész világon elterjedt az eszpresszó és a tonik különös házassága, mely nász egy frissítő, kesernyés italt eredményez. Kikísérletezték már a természetesen szénsavas fermentált kávét is, ami egy olyan élesztővel dúsított kombucha, melyben tealevelek helyett kávébabok dolgoznak.

A hideg vízzel lefőzött fekete paradoxon

A hidegen áztatott kávészemekből készített ital a megszokottól teljesen eltérő ízélmény. A kávé nyers növényként fanyar ízű, enyhén csersavas, akárcsak a tea. Az éjszakai vízben érlelés során az idő helyettesíti a forróságot és kioldja a lágy, gyümölcsös aromákat a kávészemekből. Bizonyos olajok és zsírsavak pedig a babokba zárva örökre elfelejtődnek. A hideg érlelés kevesebb koffeint választ ki, így egészségesebbnek tekinthető felhasználási mód.

Drive in megoldások

driveinA nagy kávézóláncok felismerték, hogy csupán a reggeli kávé begyűjtése miatt sokan nem akarnak leparkolni, kiszállni az autóból, sorba állni, majd ismét kocsiba ülni. Ezért külföldön, főleg az Egyesült Államokban a gyorséttermek szolgáltatásához hasonlóan több helyen létrehoztak drive in pontokat. Sőt, léteznek olyan kávézók, ahol csak ilyen kiszolgálás van.

 

 

Jeges helyett hűtött

Minden előre tekintő üzlet érzi a nyomást, hogy a vásárlóknak fontos a környezettudatosság. A fair trade kávékereskedelem szinte alapvető elvárás, de emellett egyéb környezetkímélő tevékenységek is elnyerhetik a fogyasztók tetszését. Például vendéglátóhelyek visszavettek a jég felhasználásából a tárolás és az olvadás pazarló mivolta miatt. Sok kávézó ráállt a lehűtött italokra a jég használata helyett.

Áttetsző folyamatok

A kíváncsi emberek szeretik nézni, hogyan készülnek az ételek, a csokoládé, a selyemcukorka, miért a kávé lenne a kivétel? Sok üzlet látványkonyhákhoz hasonlatos indusztriális környezetet hoz létre, ahol a lefőzési folyamatok nyomon követhetők. Ahol a baristák átlátható pultokban alkotnak a bolt közepén és a vendégek láthatják a létrejövő varázslatot.

Ehető fekete

ehetoHa eleget nézzük a főzőműsorokat tudjuk, hogy a gasztronómiában nincsenek többé szabályok a hozzávalók elegyítését illetően. Sok séf rájött, hogy a kávé kellemes füstös ízt ad a húsoknak és a pácoknak. A kávéval való ízesítés egy felkapott kulináris trend és már nem csak az édesség- és csokoládéipart jellemzi. A zabpehelytől kezdve a pudingon át, akár a chiliben és a bablevesben is menő a kávés beütés.

Altató helyett

Mit csináljon egy kávérajongó, ha közeleg a lefekvés ideje, mégis sóvárog kedvenc itala íze után? Igyon jó éjt kávét! Sok gyártó már azzal reklámozza termékét, hogy segít az elalvásban. A koffeinmentes kávé tartalmaz 1-2 százalék élénkítőt, de a jó éjt keverék a megszokott íz mellett nyugtató gyógynövényeket is magában foglal, például citromfüvet és macskagyökeret. Segít az ellazulásban és szorongáscsökkentő. Szóval mostantól a kávéval a legjobb kezdeni a napot és azzal a legjobb befejezni a napot. 

 

Az eredet

A trendekkel lépést tartó forgalmazók egyedi blendeket állítanak össze. Olyan kisvárosok és faluk nevét írják a csomagolásra, amiket alig lehet megtalálni a térképen. Tisztelni kell a kávészemek eredetét: a rajongók egyre gyakrabban kérdeznek rá a termékek származási helyére. Érdekli őket a mindennapi betevő italuk mögött rejlő történet, a szedéstől kezdve a lefőzésig. Mindemellett elterjedtek a single origin avagy egyféle eredetű keverékek, amik olyan növények blendjei, melyek egy termesztési régióból, vagy akár egyetlenegy farmról származnak. Miért jó ez? Megtapasztalhatjuk az egyedi karakterét egy-egy növénynek, amit a klíma, a termőföld, a nevelés, a biodiverzitás és az aratási technikák összessége ad. blend

Az Etiópiából származó kávé eltérő tulajdonságokkal bír, mint a Guatemalából vagy Brazíliából importált. Az igazi megszállottak értékelik az árnyalatnyi különbségeket. A single origin kávék szeretete a fenntarthatóság elvét is támogatja, a kisebb farmoknak is megélhetést biztosít és a környezetvédő feldolgozást is segíti.

 

Kisebb, sötétebb, erősebb

Úgy tűnik, 2015-ben Amerika kezd az európai trendekhez alakulni és nem fordítva. A hatalmas tejes adagoknál egyre népszerűbbek az eszpresszók, kapucsínók, a kicsi, de potens kávéadagok. Így a népesség cukorfogyasztása is visszaesik, hiszen kisebb adagba kevesebb édesítő kell. Ami a kávét illeti, itt is igaz a mondás: a kevesebb több.

 

(Chef&Pincér szaklap- 2015. októberi szám)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner