Az ezerarcú pizza

Piac
Tipográfia

A pizza olasz nemzeti kincsből az egyik legnépszerűbb étellé vált szerte a világon. Több milliárd eladás történik évente a tápláló, könnyen elkészíthető és szállítható finomságból. Legyen egy vendéglátó egység fő húzóereje vagy kiegészítő kínálata, frissen kínált vagy házhoz szállított, csak nyerésre állhat, aki pizzával játszik.

Az alaptészta reformja

Hogyan alkalmazkodnak a pizzériák az egészségtudatos, felnövő generációhoz? Mivel egy igencsak tápláló, szénhidrátban gazdag ételről van szó, csakis az alapanyagok átformálásával érhető el, hogy az étel megőrizze pizza jellegét hamisan, kalóriaszegény módon. A szolgáltatók dietetikusok és szakácsok segítségével kísérleteznek ki újabb és újabb trükköket, hogy igazodjanak a fogyasztói igényekhez. Például a  több mint negyedszázada működő Don Pepe, hazánk piacvezető, országszerte kiépített pizzéria hálózata állandó fejlesztéssel, rengeteg innovációval igyekszik az élen maradni. A kiváló minőségnek, a felszolgált ételek egységes ízvilágának titka a mindig friss, egészséges alapanyagok használata. Kerékgyártó György operatív igazgató szerint a megújulás és a körülményekhez való igazodás a titka egy jó házhozszállító cégnek. „Országosan 25 étteremmel rendelkezünk, Budapestet és agglomerációját teljes mértékben ellátjuk, valamint a nagyobb vidéki városokban vagyunk jelen. Tapasztalatunk szerint a fogyasztók örök divatként élik meg a pizzarendelést, az elmúlt években a 2008-as válságból kilábalva egyre többen engedhetik meg maguknak a házhoz szállítás kényelmi szolgáltatását. Mi folyamatos termékfejlesztéssel és innovációkkal igyekszünk élen járni a magyar piacon, van egy központi konyhánk, ahol a beszállítók javaslataival összhangban kísérletezünk.

Így születtek meg egyedülálló termékeink, például a szénhidrát-csökkentett LightCarb tésztájú pizza, amely az egészségtudatos fogyasztók nagy kedvence és a rendelések 10 százalékát teszi ki. Egyedi tésztája vékony kivitelben a hagyományosnál több mint 60 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Másik különleges termékünk a pizzahajó, egy besamel szósszal és sajttal kisütött hajó alakú pizzatészta különféle alapanyagokból és fűszerekből összeállított raguval vagy salátával. Remek eladási számokat produkál. A célcsoportunk mindenre nyitott, ami pizzatésztából készül.”

Sok cég kikísérletezett egyéb, divatos táplálkozási módba beilleszthető és fogyasztható pizzákat. Létezik már a zsírégető, a paleo, a vegán változat, a lehetőségek sora végtelen. Mindenki megtalálja a kedvére való kínálatot, bár az igazi gourmandok csakis a hagyományos, vékony, kívül ropogós, belül puha, de semmiképp sem gumiszerű tésztát találják elfogadhatónak és már a házhoz szállítható pizzát sem tartják ideálisnak.

A nagyközönség azonban kevésbé szigorú, csak az étel jó legyen és finom.

Több lábon állni

Pizzát nemcsak az kínálhat, aki erre az olasz ételre szakosodik, remek megoldás egyébként más profillal rendelkező vendéglátóegységeknek, akik kiegészítő szolgáltatásként szeretnének ételt adni az éhes fogyasztóknak. Bár többnyire ezek a darabok nem a minőséget képviselik, ehetőek és finomak. A börzsönyi kis faluban, Perőcsényben található Zsófi Bisztró egyszerű kocsma. A tulajdonos azért döntött pizzák forgalmazása mellett, mert szeretett volna az italok mellett ételt is adni az azt igénylő vendégeknek.

"Bár fagyasztott pizzát kínálunk, a buliba igyekvő, nálunk kezdő ifjúság szívesen fogyasztja, ha elfelejtettek otthon megvacsorázni. Nem igényel különösebb felszereltséget ez az étel, így egy egyszerűbb vendéglátó egységbe is könnyedén beépíthető forgalmazása."

A pizzák a legfiatalabbak körében is népszerűek. A köztudottan gyermekbarát Kopaszi Gáton sorra nyílnak a pizzériák, hiszen ők is felismerték az éhes gyermek kedvencében rejlő lehetőségeket. Az itt található Veranda pasta&pizza üzletvezetője, Komlósi Dóra így nyilatkozott: ”Nálunk mindenki megtalálja a számára legkellemesebb kis sarkot, asztalt, gyerek kuckót, a pizza és tészta választékról nem is beszélve. Mondhatjuk úgy, egy családias, de ugyanakkor romantikus ékszerdobozra lelhetünk a Verandában. A pizzériák egyben a nyaralóhelyek nagy nyertesei is. Strandokon, bulinegyedekben, a Balatonnál és a Velencei tavon, mindenütt népszerű a megunhatatlan finomság, de a pizza mellett a változatosság is gyönyörködteti a közönséget, ezért nem árt, ha mást is kínálunk mellette.

„Bár a pizzarendelések a bevételünk több mint 50 százalékát adják, emellett az olasz konyha klasszikusait is árusítjuk, valamint egy fúziós jellegű, keleti-nyugati ízvilágot összekötő ételkínálatot is ajánlunk vendégeinknek"- folytatja Kerékgyártó György a Don Pepétől.

"Aki pizzériát üzemeltet, nem árt, ha egyéb kínálattal is színesíti termékpalettáját, mert a megrendelők szeretnek kísérletezni és új ízeket megismerni."

A streetfood koronázatlan királya

A felpezsdült budapesti éjszakai élet nagy nyertesei az éjjel-nappal működő gyorséttermek, melyek élelemmel látják el a bulizásba igyekvő vagy abból hazatérő fiatalokat. Könnyen üzemeltethető vendéglátóegységek a szeletelt pizzát kínáló büfék. Még a legkiüresedettebb pénztárcában is lapulhat pár száz forint, amiből egy szelet margherita vagy négysajtos csillapítja az éhséget. A hamburgerrel és a gyrossal ellentétben a pizza kevésbé koordináltan is elfogyasztható, talán ennek köszönhető, hogy gombamód elszaporodtak a szeletes pizzázók. A minőség és az árak azonban változatosak.

A legkiemelkedőbb a Gianni által fémjelzett Pizza Me, amely pár év alatt franchise hálózattá nőtte ki magát.

„Amikor az első pizzériánkat, a Pizza di Mamma Sofiat alapítottunk, bíztunk benne, hogy az emberek értékelik majd a valódi minőséget és az igazi, olaszos hangulatot, így nem sajnálnak majd kicsit többet áldozni egy szelet pizzára. Ételeink minden egyes alapanyaga Olaszországból származik. Szuperkönnyű és mégis ropogós pizzatésztánk Veronából származó szakácsunk, Alesssandro titkos receptje alapján készül. Minden üzletünkben a helyszínen készülnek az ételek, hogy frissen kapják a vendégek a szeleteket. A rengeteg pozitív visszajelzés motivált minket a folytatásra, hogy merjünk nagyban gondolkodni. Így állt össze a Pizza Me hálózat terve. Azóta már négy helyen működünk Budapest belvárosában. Bárki jelentkezhet franchise rendszerünkbe, aki szeretne részese lenni történetünknek!"-meséli Gianni Annoni, aki a magyar média meghatározó személyisége, valamint a Pomo D’ Oro prémium olasz étterem tulajdonosa is egyben.

"Nem csupán pizzát szeretnénk adni a hozzánk betérőknek, hanem egy kis olasz életérzést, barátságos hangulatot, családias kiszolgálást és egy kis szeretetet is az étellel együtt. A minőségi streetfood kultúrája gyorsan fejlődik Budapesten, ezt képviseli a Pizza Me is."

 

(Chef&Pincér- 2015 novemberi szám)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

Chef pincer banner