A Belvárosi piac egyik ebédlőasztalához ültünk le Bíró Lajos séffel (akit a svájci tanulmányai közben hazalátogató fia, Dani is elkísért), hogy életpályája kapcsán egy kicsit elbeszélgessünk. Elmeséli, hogyan élt nagylábon, mint pincér, hogyan kezdett el komolyan foglalkozni a szakácsmesterséggel, és hogyan találta meg az utat, hogy kiszálljon a taposómalomból, milyen eredményei is vannak az elmúlt tíz év gasztroforradalmának, és hol vallott kudarcot.

Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos étterem séfje bemutatta a Chef&Pincérnek a csapatát, hogy láthassuk, nemcsak a nagyközönség és a tévé által ismert szakácson múlik a siker, hanem mögötte olyan második sor áll, akikkel az sem látszik meg, ha a szakács éppen nincs az étteremben.

A szakács jelenleg a Bocuse d’Or magyar csapatában a coach feladatát látja el. Pályáját még 1979-ben kezdte. A Duna InterContinentalban tanulta ki a mesterséget, megjárta Németországot, Ausztriát, és hosszú ideig a Várkert Kaszinó séfje volt. Emellett food stylistként és tanárként is kipróbálta magát. A szíve jelenleg a tanításhoz húzza. Menne is, ha lenne értelme.

A Laci! Konyha! főszakácsa már inkább másfelé néz, ha a konyhán valaki valamit elront, mert nem biztos, hogy talál mást a helyére. A séf pályájáról, ételkészítési stílusáról és a vendég­látás jövőjéről is beszélgettünk. Kiderül, miért nincs magyar konyha.

Eric Toft helyzete kissé ellentmondásos, ugyanis ő egy igazi bajor sörfőző mester, aki Wyomingból érkezett. Ennek ellenére Németország egyik legelismertebb sörfőző mesterévé vált, akinek a véleményére figyel az egész szakma. Vele beszélgettünk, a Magyarországon egyre fontosabb témáról, a sör minőségéről.

A séf őszintén mesélt saját hibáiról és arról hogy mi vezetett odáig, hogy be kellett zárnia az éttermét Budán. Kiderül, nem tett le arról, hogy egy másik helyen újranyisson, annak ellenére, hogy szerinte hamarosan egy komoly étterembezárási hullám kezdődik majd, hiszen a jelenlegi árakon nem lehet fedezni az alkalmazottak bérigényét.

A Tanti étterem Michelin-csillagát életműdíjnak tekinti a séf, aki a Cyranóban 
és a Babelben a fine dining úttörője volt, most pedig Tatán, a Platánban a vidéki ­gasztronómiának igyekszik utat találni: saját gazdaságuk állítja elő a bébikukoricát, 
az étterem elvárásainak megfelelően tenyésztik a tejen nevelt borjút és hamarosan 
a halastavukat is betelepítik.

További cikkeink...

hírlevélfeliratkozás

newsletter

trendfm

Chef pincer banner