Felpörögni látszik a 6-7 éve indult kézműves sörforradalom Magyarországon. A magyar kraft söröket Michelin-csillagos éttermek veszik fel itallapjukra, először lesz nemzetközi sörfesztivál Budapesten és egy példanélküli megállapodás is köttetett egy hazai kisüzemi főzde és egy nemzetközi sörforgalmazó között. Többek között ezekről és a várható nyári trendekről beszélgettünk Dudok Ádámmal, a HORIZONT Brewing alapítójával.

– Tényleg itt a kraft sörök kora?

– Nagyon reméljük – a kezdetek óta azt gondoljuk, hogy a kiemelkedő minőségű sörnek van helye a piacon.
Ez volt a legfőbb motiváció a Horizont alapításához is: magas minőségű hazai terméket akartunk létrehozni, ami komolyan versenybe tud szállni a nemzetközi szintér legjobbjaival. Nem mintha baj lenne a világhírű belga, amerikai, vagy német sörökkel – szeretjük őket-, de miért ne lehetne kiemelkedően jó hazai sörünk is?

– A fogyasztók is így gondolják? Hol tart most a kézműves sör Magyarországon?

– Abszolút. Aki a jó minőséghez van szokva borban, vagy égetett szeszekben, az igényli ugyanezt a sörben is.
A magyar kézműves sörök részévé váltak egy tágabb értelemben vett gasztroforradalomnak, és mára már abszolút versenyképesek minőségben, minőségbiztosításban nemzetközi összehasonlításban is. A piac egyelőre még nincs az USA szintjén (ahol bőven 10 százalék felett van a craft piaci részesedése), de elindultunk egy jó úton és folyamatosan megyünk felfelé, nyilván a további bővülés a cél. Idén ért el szintlépéshez a magyar szakma. Nemzetközi kóstolófesztivált is rendezünk BPBW – Beer Week in Budapest névvel, egyre több helyen mutatják meg magukat a magyar főzdék külföldön is, és ez jó.
Azt látjuk, hogy egyre több hazai vendéglátóhelyre is bekerültek a kraft sörök, egyre több a megkeresés, hiszen a vendégek is szívesen fogyasztják a kézműves minőséget.
A visszajelzések a partnereinktől pozitívak, és bár a sör­ivók többségükben nyitottak az új ízekre, az edukáció nyilván még sokszor gyerekcipőben jár, ezért ezen folyamatosan dolgozunk.

– Hol van a helye a vendéglátásban a kézműves söröknek?

– Szerintünk mindenhol. Egy belvárosi kocsmában – ahol csak szeretnének jót inni az emberek – ugyanúgy elfér a kézműves sör, mint a csúcsgasztronómia legnagyobb szereplőinél. A Horizont sörei többek között mindkét Michelin-csillagos Costes étteremben megtalálhatóak, egyre több az étel-ital párosítással dolgozó sörvacsora – mi például egy olyan sörvacsorát is tartottunk már, ahol kizárólag magyar halételekkel volt összekóstolható a szortimentünk. A kézműves sörnek tényleg minden helyen van létjogosultsága. Most például első magyar kisüzemi sörfőzdeként működünk együtt a Carlsberg Hungaryval, akiknek annyira megtetszett a Delight IPA nevű sörünk, hogy felvették a szortimentjükbe, és forgalmazóként kínálják a saját partnereiknek. Ez egy kifejezetten könnyen iható és frissítő tétel, egyfajta belépő sör a kézműves világba, érdemes lehet ezzel kezdeni azoknak, akik még csak most ismerkednek a kraft sörökkel.

– Idén milyen trendek várhatóak itthon?

– A magyar piac folyamatosan követi a nemzetközi történéseket, így most a frissítő ivósörök (az angol a „sessionable” szót szokta erre használni) jönnek fel nagyon. A magas minőség nem kell, hogy szükségszerűen a nehezen értelmezhetőséget jelentse. Egyszerűen csak egy finom sör, amiből jóízűen meg tud inni az ember akár két-három korsóval is. A másik – ami eggyel különlegesebb – a savanyított és/vagy gyümölcsös sörök térhódítása. Mi is készülünk például egy barackos-guavás sörrel, amit egy speciális eljárással savanyítottunk a megfelelő szintre és az alkoholtartalma mindössze 3,6 százalék. Az ízében van az ereje és a nyári melegben kifejezetten frissítő tud lenni. A savanyítás különböző módszerei – bár különleges odafigyelést igényelnek a sörfőzőtől – egészen újszerű, sok esetben akár a borokhoz hasonlatos ízvilágot eredményezhetnek. Mi azt gondoljuk, hogy ez, a nemzetközi szintéren már bizonyított sörstílus lehet az idei nyár slágere a kraft sörök között.

(x)

A cikk a Chef & Pincér májusi számában jelent meg.