Huszonhárom magyar sört díjaztak a Dublin Craft Beer Cup elnevezésű írországi kézművessör-versenyen, amelyen a nagydíjat is egy magyar sörfőzde, a Horizont kapta. Csehország legnevesebb versenyén pedig a Szent András Sörfőzde hozott el egy bronzot.

Az Alltech Brews and Food Fair keretében meghirdetett európai versenyre 370 sört neveztek, Magyarországról 10 sörfőzde 44 sörét – írta a szintén díjazott HopTop Sörfőző, amely szerint az eredmény - 2 aranyérem, 7 ezüstérem és 14 bronzérem - hatalmas elismerése a Magyarországon előállított kisüzemi sörök kiváló minőségének.

Pénteken adják át a díjakat

A nagydíjas a Horizont sörfőzde Saison Witbier búzasöre lett, amely a Fűtőház sörfőzde 327-139 nevű stout sörével együtt kapott aranyérmet a 28 fős nemzetközi zsűritől.

A Fűtőház, a Hopfanatic, a HopTop, a Mad Scientists, a Mecénás Sörműhely és a Synthesis Brewing Co. ezüst- és bronzérmes sörökkel is büszkélkedhet. Az Etyeki Sörmanufaktúra, a Monyo Brewing co. és a RothBeer söreit pedig bronzéremmel jutalmazták.

"Korábban a stoutok uralták ezt a versenyt, ma a legmagasabb minőségi szinteket is megütő, más típusú sörök versengenek a legjobb helyezésekért" - idézi a közlemény Gearóid Cahillt, a Dublin Craft Beer Cup főbíróját és az Alltech sörfőzési tudományokkal foglalkozó európai igazgatóját.

A nagydíjat a múlt héten adták át a dublini eredményhirdetésen, az arany-, ezüst- és bronzérmeket Budapesten vehetik majd át a díjazott sörfőzdék pénteken.

Csehországban a békésszentandrásiakat díjazták

Csehország legnevesebb sörversenyén, az európai szinten is az egyik legfontosabb sörös megmérettetésnek számító Arany Sörpecséten bronzérmmel jutalmazták a Szent András Sörfőzde Meggyes Sörét, de az egyik legerősebb kategória döntőseként végzett a főzde bécsi ászok söre, az Óarany is. A fesztivál legrangosabbnak számító díját, az 2017-es Arany Pecsétet a Mayzus, a Český Krumlov és a Nová Sladovna sörfőzde vehette át.

A szakmai kóstoláson alapuló nemzetközi versenyen a magyar indulók közül egyedül a Szent András Sörfőzde tért haza díjjal, de döntőbe került a Jászapáti Guri Sörfőzde Meggyes söre is.

A február 13. és 18. között rendezett fesztivál jellegű verseny presztízsét az is jelzi, hogy évről évre egyre több főzde egyre több sörrel száll versenybe a díjakért: idén húsz országból, közel kétszáz sörfőzde több mint 1000 sörrel nevezett. A verseny különböző kategóriáiban összesen 95 díjat osztott ki a szakmai zsűri. A csehországi megmérettetést évről évre egyre jelentősebb nemzetközi érdeklődés mellett rendezik meg, amit az is jelez, hogy a hagyományosan erős - cseh, belga és német - versenyzők mellett már megjelentek a kazah, orosz, norvég és japán főzdék is söreikkel.

A békésszentandrásiak mellett többek között olyan nagyüzemek is felvonultak, mint a Staropramen, a Bernard, a Krušovice, a Carlsberg és a Heineken, valamint a  Primátor, a Holba, és a nemrég újraindult legendás Cesky Krumlov is.

Nyitókép: Facebook / Horizont Sörök