A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szőlőfajtánkra, amely nemcsak a gasztronómiában állja meg a helyét, de a világ borszakértői is elismernek.

Egy egész hónapon át találkozhatunk a furminttal kapcsolatos programokkal és ajánlatokkal. Számos étterem poharazza majd, borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót is szerveznek.

A legizgalmasabb mindezek közül a Furmint Február nagykóstoló, amely február 2-án, csütörtökön lesz már nyolcadik alkalommal a Vajdahunyad várában. Itt közel 100 pincészet vesz részt kiállítóként. Nagy részük Tokajból érkezik, de somlói, egri, balatoni és határon túli borokkal is találkozhatunk majd.

Idén debütál a rendezvénysorozat nyitányaként a Furmint Day, a Nemzetközi Furmint Nap is, amely – a Malbec vagy a Chardonnay Dayhez hasonlóan – egy egész napot szentel a szőlőfajtának. Február 1-je lesz ezentúl a furmint napja, ami nemcsak Magyarországon, hanem a világban is népszerűsíti a furmintot. A több nyelvű honlap, a www.furmintday.com mellett a Facebookon magyar és angol nyelven is követhető és olvasható lesz minden, ami a szőlőfajtával kapcsolatos – hírek, érdekességek, rendezvények, képek és furminttal foglalkozó borászatok.

Az események ötletgazdája, Kézdy Dániel mindenkit arra biztat, hogy kóstoljon furmintot február elsején, vagy bármikor a hónap folyamán, és ossza meg másokkal is ezt az élményt #furmintday hashtaggel, hogy a furmint végre elfoglalja méltó helyét a világ nagy fajtái között.

A világ szakértői is elismerik

A fajta eredete ugyan nem tisztázott, de olyan régóta műveljük hazánkban, hogy akár sajátunkként is tekinthetünk rá. Magyarországon kívül kevesen foglalkoznak vele, kisebb mennyiségben a szomszédos országokban találunk még ültetvényeket, de már a tengerentúlon is elkezdtek érdeklődni a furmint telepítése iránt.

Legfontosabb borvidékünk, Tokaj fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alappillére is. Tokaj mellett Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidékünk lát fantáziát benne; a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában is megtaláljuk, sőt telepítették Pécs környékén és az Alföldön is.

Az első, országos ismertségre szert tevő, dűlőszelektált száraz furmint a Királyudvar Pincészetnél Szepsy István és Demeter Zoltán kezei között készült el. A 2000-es évjáratú, azóta legendává vált Úrágya Furmint katalizátorként működött. Azzal, hogy a tokaji aszú mellett a komoly, száraz furmintok is a figyelem középpontjába kerültek, a korábbiaknál tudatosabb munka indult el a termőterületek eltérő adottságainak feltérképezésére.

A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő. Minden adott tehát, hogy a legkomolyabb burgundi chardonnay-k és német rajnai rizlingek vetélytársa legyen.

A furmint és a gasztronómia

A furmint a borásznak szabadságot ad, többféleképpen is elkészíthető: a pezsgőktől kezdve a könnyed, üde, száraz tételektől a tartalmasabb, érlelt borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig. Ennek megfelelően az ételpárosítások kapcsán is rengeteg lehetőséget kínál.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a furmint esetében nem kizárólag a fő alapanyagot érdemes figyelembe venni az ideális párosítás meghatározásához. A fűszerezés, a köret vagy a mártás kiválasztása sokszor segíthet kizökkenni a megszokott kerékvágásból. Egy friss, gyümölcsös zamatú, száraz, félszáraz vagy akár félédes furmint is remekül illeszthető sültek mellé, különösen akkor, ha a megfelelő fűszerekkel alakítjuk ki az összhangot.