A gőzölgő alkoholos italok alapvetően két italcsoportból indulnak el szerte a világban: a grogokból és a puncsokból. Ha egy bárpultos ezeket biztonságosan megtanulja elkészíteni, akkor könnyedén ajánlhat valami izgalmasabbat a megszokott, unalomig ismert téli italoknál.

Magyarországon a vendéglátóhelyek leragadtak a forralt bornál és a rumos forró teánál, de ha már csak ezeket kombinálnák egy kicsit, már jobb lehetne a kínálat – állítja a Chef&Pincérnek Tóth Zoltán, a Barexpert oktatóbázis vezetője. Mint elmondta, a világ forró alkoholos italainál minden a grogokból és puncsokból indul, amelyek nagy átfogó italcsoportok. Ezeket a bárosoknak jól kellene ismerniük, hogy aztán ezeket variálják is. Sok helyen még mixerképzéseken is hajlamosak kihagyni a forró italokat, így sokan bizonytalanok, ha valaki grogot rendel. Sokan azért sem kérnek, mert a felszolgáló, mixer vagy bárpultos sem ajánlja az italt, pedig egy-egy szürkébb, nyirkosabb, hidegebb napon biztosan ráharapnának, ha földobnák, hogy nem csak forralt bort és ­teát lehetne választani, hanem például grogot is.

Érdemes figyelni a vermut- és likőrkínálatot

Ez az ital egy barnarumalapú, forró vízzel felhúzott, erős alkoholos italt jelent, amely az XVIII. század idején alakult ki. A tengerészek hosszú útjain a víz a hosszú tárolás miatt beposhadt, ezért alkohollal tartósították, és még egy kis citromot is adtak hozzá, hogy a napi vitaminbevitelt is fedezzék. Ezt egy admirális beceneve után nevezték el grognak. A lényeg, hogy kell bele erős barnarum, víz és citrusok. Ehhez az italhoz a fehérrum nem felel meg, mert ide aromákban gazdagabb, érleltebb, fűszeresebb ízre van szükség. Ezt aztán még különböző likőrökkel is lehet kombinálni az aktuális divatnak megfelelően. Mivel gyakran jön ki likőrökből, vermutokból új változat, mindig lehet ezeknek a trendeknek megfelelően újabb és újabb forró italt kreálni. Érdemes azt is tudni, hogy divatos likőröknek is lehetnek meleg változatai, amelyeket ilyenkor érdemes lehet bevetni.

A másik nagy csoport, a puncs, egy indiai eredetű ital, amelynek lényege az ötös szám, így öt összetevő határozza meg: citrom, cukor, alkohol, narancslé és tea vagy víz. Ennek is van több­féle változata. Itt elsőre mindenki arra gondol, hogy egy szülinapi bulin nagy tálban kevergetünk italt, de ez inkább a bólé.

A puncsban mindenesetre mindig tesznek bele gyümölcsöket, édesítőszert, amely lehet cukorszirup vagy méz is, és a hozzá passzoló alkoholt is érdemes jól megválasztani. Az is lényeges, hogy az állag inkább sűrű, amely származhat ­tojáslikőrből, tejszínből vagy tejből is. Régebben a Gőzölgő Fesztiválon például nagy sikert aratott a Heisse Oma ital, amely tojáslikőrrel, vaníliás cukorral, rummal és tejjel készült összegőzölve, és egy csipetnyi szerecsendióval meg­szórva. Sokakat a madár­tejre emlékeztette, de a rum fűszeressége adott egy kis pluszt.

A forró italok szervírozásánál érdemes mellé tenni egy kis szárított gyümölcsöt, fahéjrudat, narancskarikát, mert mind látványban, mind ízben, mind hangulatban jól egészíti ki azokat. Azt is fontos jól kitalálni, hogy miben szolgáljuk fel az italt, mert jól kell kinéznie, de a hőmérséklete ­miatt csak ­valami füles bögre vagy duplafalú pohár jöhet szóba.

Használjuk a gőzkart!

Míg a forralt borokat alacsony hőmérsékleten főzik, ­addig a forró téli koktélokhoz a legtöbb esetben a kávégép gőzkarját használják, és összegőzölik például az alkoholt a nád­cukorral, gyümölccsel, és ehhez adnak aztán forró vizet, kávét, forró tejet, attól függően, hogy milyen ital készül.

Tóth Zoltán szerint Magyarországon igen sikeres lehetne egy pofonegyszerű ital. Limonádét ma már ugyanis egyre több helyen árulnak a vendéglátó helyek, de a forró limonádékat nem használja szinte senki. Ennek az alapja csipkebogyószörp, téli fűszerekkel készülő cukorszirup, amelyre citrusokat is tehetünk, de savasabb fagyasztott erdei gyümölcsöket is, végül pedig forró vízzel kell csak felönteni. Minden ízelem benne van, ami egy hűsítő limonádéban, mégis igazi téli ital. Ha mindezt egy kevés barnarummal vagy keserűlikőrrel megbolondítjuk, akkor az alkohol még egy kis plusz forróságot ad.

A különböző vendéglátóhelyeken, büfékben a vacak borokat agyonfűszerezve, elforralva, szétízesítve biztosan alacsonyabb költséggel ki lehet jönni, de ha ezen túl szeretnénk lépni, akkor érdemes lenne színesíteni a téli forró italok kínálatát. Ezt ugyanis igazán könnyen meg lehetne tenni csupa olyan összetevőből, amely egy-egy helyen már mind megtalálható és könnyen elérhető.

Újabb lépés lehetne ezután a kommunikáció javítása is, és ajánlani kellene a kreatívabb italokat a vendégeknek. Ezután könnyen lehet, hogy már kínálgatni sem kell, ha a szomszéd asztalnál is látják, hogy milyen gőzölgő különlegességet iszogat valaki.