Igazi különlegességet kóstolhattak azok, akik részt vettek a Vendomatic Hungary Kft. termékbemutatóján november 20-án.

Autentikus helyszínen, kubai hangulatban mutatták be az El Canonanzo de la Habana nevű kubai étteremben a Magyarországon egyedülálló, kubai és 100 százalékban arabica kávéválogatásukat.

A kávék forgalmazásával és kávégépek üzemeltetésével foglalkozó Vendomatic Hungary Kft. hosszú közbenjárás után elérte, hogy engedélyt kapjon a kubai Kereskedelmi Minisztériumtól a kubai kávéfajták magyarországi forgalmazására. Ez azért rendkívül nagy szó, mert Kubában a kávét jegyre lehet venni, a kávé exportja pedig államilag irányított és ellenőrzött terület. A kubai kávé a világ legfinomabb kávéi között van számontartva, egyike a legkeresettebb kávéknak. Kiváló ízvilága és különleges aromái vannak.

Kubában a kávétermesztést francia telepesek honosították meg a 18. században. Jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat a kubai kávéra a világban. Kis gazdaságokban az árnyékos, erdők melletti területeken a hegyekben, vegyszermentesen termesztik a kávét humuszos talajon, amely nagyon gazdag ásványi anyagokban, ezért ideális a termesztéshez. A kávé előállítása nagyrészt kézi feldolgozással, vegyszerek használata nélkül történik.
A bemutatott és rendkívül finom Guantanamera Premium, Serrano Selecto és Turquino Montanes termékeket a Vendomatic közvetlenül a kubai államtól vásárolja, és Magyarországon csak a cég kínálatában található meg.

Juan Rodriguez, a Vendomatic Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a kubai kávé igazi különlegesség, mert nem könnyű a kubai államtól bármit is beszerezni. Azt látja, hogy Magyarországon is elindult 5-10 éve egy változás. Korábban rá voltunk szoktatva a gyengébb minőségű robusta tartalmú kávékra, de a minőség és a tudatos vásárlás már itthon is hódít. Az már alapvető elvárás, hogy minőséget igyunk otthon is abból, ami a mindennapok lendületét adja.
A három típus nemcsak a világ legjobb termőhelyeiről származik. A robusta kicsit igénytelen, ellenállóbb, jobban bírja a szárazságot, egyszerre érnek a szemek. Ennek nagyobb a savtartalma. Ami ezt felváltja, és nagy változás Magyarországon, az az arabica terjedése. Az arabica cserje nem annyira ellenálló a növénybetegségeknek, több munkást és több időt igényel, mivel a munkások csak az érett szemeket válogathatják le. Kisebb a koffein- és a savtartalma, de van egy kellemes gyümölcsös íze.
Közép-Amerikában vulkanikus hegyvonulat van, az ideális nap- és csapadékmennyiség minden évben megvan. A vulkanikus hegyből állandóan oldódik az esőzéssel az ásványi anyag, amit a növény folyamatosan fel tud szívni, ezért mindig jóízű lesz.

Felhívta a figyelmünket arra, hogy a három kubai kávéfajta nem nyers kávéként érkezett Magyarországra, ottani gyártók pörkölték és csomagolták. Ez azért fontos, mert sok gyártó megrendeli a kávét külföldről, és itthon pörköli és csomagolja. Hangsúlyozta, hogy az sem mindegy, hogy hagyják-e a szemeket pihentetni, mert sok gyártó ott követi el a hibát, hogy túlpörköli, vagy túl hamar csomagolja be a kávét, nem pihenteti 15-20 napot. Ha a kávé túl hamar kerül be a vákuumcsomagba, akkor nem lesz elég száraz.
Mindhárom kávéfajta igazoltan kubai kávéból, kubai pörkölési technikával készült, 100 százalékban arabica kávészemekből vegyszermentesen, hagyományos módszerekkel előállítva. Míg az olasz kávé jellemzően sötét pörkölésű, a kubai közepesen sötét.

Az elit minőségű Guantanamera Premium kávét a Guantanamo tartományban, az ország legkeletibb részén szüretelik, és 900-1800 méter magasságban termesztik. Különleges arabica kávék keveréke, gondosan válogatott kávészemekből. Az íze erős, intenzív, és a legsötétebb pörkölésű kávébabokból válogatták össze.
A Serrano Selecto kávészemeket nedves módszerrel dolgozzák fel. Kiegyensúlyozott, elegáns, közepesen testes, enyhén savas és gyümölcsös beütéssel.
Az árnyékban termesztett, napon szárított és mosott kávé, a Turquino Montanes különleges aromájú, édes, lágy ízvilágú. Közepes savak és krémes állag jellemzi.

A prémium kávékat Szongoth János, az SCAE Nemzeti koordinátora, okleveles barista bíró, kávémester, a Semiramis Kft. ügyvezetője mutatta be. Ő körülbelül 25 éve pörköl kávét, de kubaival nem nagyon találkozott, mert nehéz beszerezni. Tőzsdén se nagyon szokott megjelenni, ezért nem igazán ismertek a termékek. A három fajtát kellemes kávénak találja, a száraz eljárás miatt édesebb lesz a kávé. A különleges Guantanamerát úgy jellemezte nekünk, hogy elég magas a teste, egy pici keserűség is van benne, a sava közepes, annak jó, aki a presszókávét szereti. Ebből a kávéból egy savasabb és édesebb kávét is lehet készíteni, az őrlésen, a szem finomságán múlik az eredmény.
A bemutatón használt kávégépek szintén különlegesek, azokat a Vendomatic régi partnere, az Espresso Service Kft. készítette. A családi vállalkozás már több mint 15 éve foglalkozik automata kávégépek szervizelésével és értékesítésével. Cristinel Muntiano ügyvezető elmondta, hogy azt látták, hogy sok a gyenge minőségű készülék a piacon, amelyek nagyrészt műanyag, környezetszennyező alkatrészekből készülnek. Így jött az ötlet, hogy olyan kávégépet építsenek, amely 90 százalékában újrahasznosítható anyagokból készül. Tavaly, éppen a koronavírus-járványban kezdték a fejlesztést, a felhasznált alapanyagok nagy része Magyarországon lett előállítva, és az összeszerelés is itt történik. A kazán és a burkolat rozsdamentes acélból, a csövezet rézből készül, és professzionális főzőfej teszi különlegessé, a kávéscsészék melegen tarthatóak rajta, ami fontos a tökéletes kávéélményhez. Egyelőre manuális főzőfejjel kapható, de tervezik az automata változatot is.

A kubai származású Michel Martinez és felesége, Martinez-Katona Erika álmodta meg évekkel ezelőtt, hogy behozzák Magyarországra a kubai kávét. Michel Martinez felidézte, hogy a kubai kávé az ottani kultúra része. Ha valaki látogatóba megy rokonához vagy barátjához, kávéval biztosan megkínálják.
A klíma tökéletes a kávétermesztéshez, mivel az év 12 hónapjában meleg van, és magas a páratartalom. Generációk adják át egymásnak, hogyan kell termeszteni, pörkölni a kávészemeket. A leszedett szemeket a napon szárítják, ami az ízét is befolyásolja, ez az erős íz a jellemzője. Michel Martinez szerint most már végre a magyarok is megkóstolhatják az eredeti, 100 százalékban kubai kávét.

Martinez-Katona Erika elmesélte, hogy első útján nagy hatással volt rá Kuba, az emberek, a hangulat, aminek elengedhetetlen része a kávé. Apósa készítette neki az első kávét Kubában. Az nem csak egy forró ital, úgy fogalmazott, hogy abban érzelmek vannak, a kávékultusz összehozza a családot. Szerette volna, hogy a magyarok is megtapasztalhassák, hogy mit jelent a kubai kávé és az ottani kávézás. Férjével három éven át dolgoztak azon, hogy behozzák a kubai kávét Magyarországra. Amire magánszemélyként nem volt lehetőségük, az a Vendomatic Kft.-vel végül sikerült. Kubából két hét alatt ér ide a kávé, sikerült jó útvonalat találniuk. Lapunknak elmondta, hogy hamarosan megnyílik egy bolt Budapesten a belvárosban, ott is kaphatóak lesznek a termékek, amelyek az El Canonanzo de la Habana étteremben már most is kóstolhatóak és kaphatóak.