Bár manapság az egyik legmenőbb szakmának számít a sörfőzőké, mégis munkaerőhiány tapasztalható a területen. A Zip’s-nél most indult OKJ-s képzésen viszont fél év alatt egy működő sörfőzdében tanulhatja ki bárki a sörkészítés alapjait.

A kisüzemi sörös területen a miskolci Zip’s Brewhouse több tekintetben is úttörőnek számít. Ők indítottak először modern látványsörfőzdével egybeépített sörözőt, ahol akár az asztalnál is csapolhat bárki magának sört. Ők dolgoztak össze először ír whiskygyártóval, hogy hordóban érlelhessék a söreiket. Emellett pedig a gasztronómia és a sörök összekapcsolásában is igen elöl járnak, amely során a miskolci vendéglátó egységük egyszerre sörbár, étterem és főzde is, ahol igen ötletes sörkorcsolyákat lehet ropogtatni az izgalmas sörökhöz (pl.: ropogós litván kenyérrudacskákat vagy sült sertéspörcöt), de az italokhoz illesztve teljes főételeket is felszolgálnak. Oktatással is régóta foglalkoztak, de most ezen a területen szintet léptek, amikor sörfőzdeként elsőként elindították a saját OKJ-s tanfolyamukat.

Tárt karokkal várhatják a sörös szakmunkásokat

Mindennek a háttérben két cég áll: egyrészt a Zip’s Brewhouse, amely a kis sörfőzdét és a vele egybe épült sörbárt-éttermet üzemelteti, valamint ennek anyacége, a ZIP Technologies. Ez utóbbi az úgynevezett sörgyár-gyár, amely szerte a világba szállít ki akár egész sörfőzdét is megrendelőknek. Amikor pedig egy-egy sörgyárat kiépítenek, akkor a leendő sörfőzők elutaznak a miskolci bázisra, hogy akár több héten keresztül átfogó képzést kapjanak a berendezésekhez. Itt persze nem csak azt tudhatják meg, hogy hogyan lehet működtetni az eszközöket, hiszen vannak olyan ügyfelek is, akik semmilyen sörfőzési ismerettel nem rendelkeznek induláskor. Nekik így az alapokat is meg kell tanítani, hogy nekifoghassanak a saját söreikhez.

Fotó: Zip’s Brewhouse

A szakmai tudás tehát már felhalmozódott a cégnél, így most az oktatást hivatalossá is teszik. Sokak számára ugyanis a bizonyítványra is szükség lehet ahhoz, hogy sört készítsenek. Ráadásul hiába hihetetlenül divatos szakma a sörfőzés, mégis munkaerőhiány mutatkozik a területen. A most elindult képzés után tehát a végzett sörgyártót valószínűleg tárt karokkal várják a sörfőzdékben, ha munkát keresne. Magyarországon tudomásunk szerint vagy a Szent István Egyetem mesterképzésén lehet hivatalos végzettségét szerezni, ahol kevésbé gyakorlatközpontú az oktatás, vagy egy felnőttképző oktatóközpontnál, amellyel viszont kevésbé tudnak a diákok integrálódni egy működő sörfőzde életébe.

A tervek szerint a Zip’snél a képzés nem lesz tömeges méretű, tartják magukat a 15-20 fős csoportokhoz. Előre láthatóan pedig évente két féléves OKJ-képzést tartanak, de emellett a sörrajongóknak indítanak majd hobbitanfolyamokat is, ahol a sörtípusok, sörkóstolás rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket, akik amatőr sörsommelier-vé válhatnak.

Az elméleti képzés első napja február 17-én volt, amikor az élet különböző területeiről érkező emberek Arany József szárnyai alatt kezdhették meg az ismerkedést a sörfőző szakmával, amelyben az oktató már 45 éve tevékenykedik.

A féléves képzésre jelentkezők motivációja elég szerteágazó. Mint azt Halász Norberttől, a Zip’s Brewhouse cégvezetőjétől megtudtuk, érkeztek olyanok, akiknek már saját sörfőzdéjük van vagy sörfőzdében dolgoznak, de olyanok is, akik csak most terveznek főzdét indítani. Mellettük persze indultak az oktatáson hobbi sörfőzők is.

Nem ritka, hogy valaki a gasztronómia területén akar belevágni valami egészen új dologba, így a tanfolyamon is van olyan jelentkező, aki életpályát kíván váltani, és innentől sörfőzéssel foglalkozni, de rajtuk kívül még borász és gyógyszerész is jelentkezett az oktatásra, hogy jobban megismerkedjen a sör világával.

Időközben pedig az is kiderült, hogy most még izgalmasabb lehet az oktatás az első csoport számára, mert éppen most készül a Zip’s Miskolcon egy új sörüzem beindítására, amelynek kapacitása már alaposan túlmutat a helyi söröző ellátásán. A tanfolyam diákjai így testközelből láthatnak majd bele, milyen folyamatokon kell átesni ahhoz, hogy egy új sörgyárat indítson valaki. Augusztus közepén mindenesetre várhatóan az új szakképzett sörgyártók kikerülnek a képzésből. Még az is lehet, hogy a mostani képzésen már a jövő egyik nagy sörfőző mesterét indítják útnak.            

A SÖRGYÁRTÓ KÉPZÉS MUNKATERÜLETÉNEK LEÍRÁSA

A sörgyártó feladata a maláta- és sörgyártás technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények, valamint a jövedéki előírások maradéktalan betartásával.

A képzés moduljai:

  • 10890-16 Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • 10899-16 Sörgyártás
  • 11610-16 Jövedéki ismeretek
  • 10904-16 Higiénia és minőségbiztosítás