A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebben létező jazzfesztiválja, melyet – a 2020-as év kivételével - 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 4. és 7. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdei Park zöldjébe, a Békás-tó partjára.

Idén hazánk mind a 6 borrégiója és mind a 22 borvidéke bemutatkozik a 65 borászaton keresztül - így többek között a bükki, a soproni, a kunsági, az etyeki, a csopaki, a szekszárdi, a badacsonyi, a tokaji, a villányi és a mátrai pincészetek is górcső alá kerülhetnek.

Mind a négy nap a kóstolók bűvöletében zajlik, hiszen a kulturált szórakozással és a gasztronómiai izgalmakkal teljes eseményen minden koccintás alkalmával másik nedűt lehet ízlelni, melyet pincészetek hosszú sora tesz lehetővé:  Birkás Borház & Bistró, Bock Pince, Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Dubicz Borászat & Szőlőbirtok, Dula Pincészet, Dúzsi Tamás Borászat Szekszárd, Epermester Pincészet, Figula Pincészet, Frittmann Borászat, Garamvári Szőlőbirtok, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Grand Tokaj, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Haraszthy Pincészet, Holdvölgye Pince, Koch Borászat, Konyári Pincészet, Kővágó Pince, Lajos-Király Manufaktúra, Laposa Birtok, Maison aux Pois, Mészáros Pincészet, Nyakas Pince, Pajzos Tokaj, Pannonhalmi Főapátság Pincészete, Paulus Molnár Borház, Petrény Winery, Royal Tokaji, Sápi Gyümölcsborok, Sike Borászat, Sümegi Ákos Pincészete, „Teleki” Csányi Pincészet, Tokaj-Hétszőlő, Tokaj-Oremus, Tringa Borpince, Varga Pincészet.

A pincészetek között kiemelendőek azok a naturális borászatok, melyek kis termőterületen, fokozott odafigyeléssel ápolják szőlőiket, és hagyományos eljárással készítik, tölgyfahordókban érlelik boraikat. A borok ezekben az esetekben – kevés túlzással - úgy kerülnek palackba, ahogyan azokat a természet megteremtette. A Csobánci Bormanufaktúra, a Hajdu Roland Pincészet, a Heit Pince, a Kecze & Hady Kézműves Pincészet és a Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészet kioszkjaiban lehetséges kóstolni e borokat.

Debrecen egykori szőlőskertje, Érmellék és Bihardiószeg három borát ismerhetik meg azok, akik kíváncsiak az egyik legősibb, de újra felfedezett és ismét trendi szőlőfajtára, a bakatorra.

Debrecen szakavatott kóstolói idén is megválasztották a város borait, amit azoknak is ajánlunk, akik szeretnek a biztos tudáson és tapasztalatokon nyugvó válogatásokra támaszkodni: a Molnár És Fiai Zöldveltelini Brut Fehér Pezsgő, 2018., a Koch Borászat, Koch Hajós-Bajai Chardonnay, 2020., a Szentpéteri Borpince, Néró Rosé válogatás, 2021., a Hárs Családi Biopincészet, Cabernet Franc, 2019., a Thummerer Pincészet, Egri Chardonnay battonage, 2019., a Takler Borbirtok, Primarius Syrah, 2018., a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló, Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2017. kóstolható a VisitDebrecen által.

 A Debrecenben debütált Borterasz is megjelenik borkínálatával és válogatásaival, melyekhez további élmény gyanánt, a belvárosi étterem a Nagyerdőn is megvalósítja elegáns enteriőrjét és designját, ezért kuriózum fesztiválhelyszínnek ígérkezik a zöld lombok alatt.

 Újdonságként érkezik az Ice Tropez, mely egy külföldön már nagyon sikeres borkoktél: könnyed, finom fehér őszibarackot, friss bort, finom pezsgőt és csipetnyi mediterrán életérzést zártak a palackba.

 2022 a champagne éve, ezért nem maradhatnak el a buborékos italok: a legjobb Törley pezsgőkkel, spanyol habzóborral, azaz a Cavával vagy olasz prosecco-val koccinthatnak a vendégek a nyári ég alatt.

 A Debreceni Bor- és Jazznapok területe 5 különféle hangulatú egységre oszlik. Találkozhatnak a látogatók a Piazza-n vagy a Chill részen, a közös bennük az, hogy minden területen minden borvidék megtalálható, így nem kell messzire menni, ha valaki az egész országon átívelő ízelítőt szeretne kapni.

A borok és a zene kísérőprogramjaként számítani lehet vezetett borkóstolókra is, ahol gondos, megfontolt válogatáson összeállított borsort kóstolhatnak meg a jelentkezők - szakavatott iránymutatás mellett.

 A jazz és a bor tökéletes párosítás, hiszen az árnyas lombok alatt kortyolgatni, kóstolgatni számtalan ízt, miközben lágy vagy éppen füstös jazz szól, megismételhetetlen élményt nyújt.  A Debreceni Bor- és Jazznapok azért különleges, és abban tér el az ország hasonló tematikájú eseményeitől, hogy a három zenei színpad felvonultatja a hazai, jazz műfajban alkotó zenészek és zenekarok élvonalát: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert jazzmesterek közel 40 formációval érkeznek a színpadokra.  

Legyen akár klasszikus jazz, vokális jazz, fúziós jazz, mainstream jazz, jazzrock, világzenével átitatott jazz vagy a folk és jazz találkozása… a népszerű hagyományos sztenderdek mellett dinamikus improvizációk és fülbemászó dallamok felelnek a garantált koncertélményekért, és azért, hogy élményt leljen a koncertekben a hallgatóság.

 

 

 A gasztronómiai kínálatot az ételek teszik teljessé. A borok mellé a fenséges Nárcisz és a Gyugos sajtműhelyek nyújtotta házisajtok kínálkoznak a legjobb választásnak. Terítéken találhatóak a hagyományos konyha finomságai – többek között vasalt krumplilángos, lepcsánka, rétes és kürtőskalács -, melyek mellett food truck-ok sora kínálja a street food színe-javát: az IKON debreceni párosa, a Szomszéd Bistro kemencés pizzája és pulled pork szendvicse, a Borterasz fogásai vagy a Barabás és a Pálma Éttermek gasztrokínálatai mind jó választásnak bizonyulhatnak az éhes vendégek számára.

 

 

 (foto:Jekkel Rudolf)