Április 24-én megnyitja kapuit Magyarország legnagyobb pálinka bemutatója a szakmai és a pálinkakedvelő látogatók számára, a Pálinka Show.

A Pálinka Show Magyarország új, egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített eseménye, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre.

Egy rendezvény, amely lehetőséget teremt arra, hogy a pálinkás szakma meghatározó képviselői találkozzanak a piac kereskedelmi oldalán elhelyezkedő szereplőkkel, úgy, mint a HoReCa képviselőivel, a kis- és nagykereskedelmi láncok döntéshozóival, hotel és étteremvezetőkkel, tulajdonosokkal, illetve közvetlenül a minőségi pálinkákat kereső fogyasztókkal is.

A kiállításon - amely a Hunguest Hotel Erkelben kerül megrendezésre - megtalálható pálinkák és párlatok egy előzetes értékelést szereznek egy szakértő bírálói teamtől. A bírálóink hazánk legjobb pálinka szakértői, a gasztronómia világának jeles képviselői és újságírók. Az értékelés segíthet eligazodni a fogyasztóknak a termékek színes kavalkádja között.

A szabad kóstoló alkalmával ízelítőt nyerhetnek a látogatók a hazai pálinka és „kraft spiritek” teljes kínálatából, jól bevált kedvenceket kóstolhatnak, és nyithatnak az újdonságok iránt is.

A rendezvény látogatóit 2020. április 24-25-én 11.00 és 15.00 óra között várják a Hunguest Hotel Erkelben, amely a Gyulai Pálinkafesztivál szomszédságában található.

 Minden látogató egy kóstolópoharat és egy Pálinka Kalauzt kap az érkezéskor, amelyben információkat talál a megjelent pálinkafőzdékről, a kiállított pálinkákról, párlatokról és kraft spiritekről.

A rendezvény pénteki napján Szakmai Napot is tartanak.

 Milyen szakmai elismerésekben részesülhetnek a főzdék?

  1. A 2020-as esztendőben ismét meghirdetésre kerül a „Hungarian Spirit – Magyar Pálinka Válogatás 2020” díj, amely során a pálinkákból a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület delegált tagjai 5 terméket javasolnak a díjra.

A díjat a Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület elnöke, Csapody Balázs adja át majd a nyertes főzdéknek a Pálinka Show rendezvényen.

Az 5 kategória, amelyből 1-1 terméket választanak:

  • almatermésű gyümölcsökből készített pálinkák
  • ágyas és vegyes pálinkák
  • csonthéjas termésű gyümölcsökből készített pálinkák
  • szőlő- és törkölypálinkák
  • vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült pálinkák

 

  1.  Megválasztásra kerül a rendezvény keretein belül a „Vadászkamara Pálinkája” a Bogyós és vadon termő gyümölcsök kategóriáiból. A megválasztással az Országos Magyar Vadászkamara vállalja, hogy egy éven keresztül a nyertes pálinkafőzdétől vásárol pálinkát – protokoll célokra. Ezzel a nyertes pálinkafőzde terméke egy éven keresztül viselheti a „Vadászkamara pálinkája” címet, az ezt tanúsító éremcímkét a pálinkásüvegein elhelyezheti.

 

Kizárólag kereskedelmi célú pálinkafőzdék regisztrálhatják a termékeiket a Pálinka SHOW 2020 bemutatójára. Azon termékek kerülhetnek regisztrálásra, melyek kereskedelmi forgalomban megtalálhatóak. A rendezvényen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól a jövedéki adóról szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt.

Regisztrálható termékek köre: Pálinkák, párlatok és párlat alapú termékek

Minden regisztrált termék egy előzetes bírálaton esik át. A bírálói panelek 5 főből állnak. A bírálat 20 pontos rendszerben történik, vak bírálat alkalmazásával. A panel 5 bírálatának végpontszámát összegezve alakul ki a végső pontszám, amelynek így a maximuma 100 pont. Emellett egy szöveges értékelést is kap minden termék. Azon termékek, amelyek nem érik el a 5*14=70 pontot, azaz technológiailag hibás termékek, nem szerepelhetnek a Pálinka SHOW kiállításán.

A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, az alábbiak szerinti maximális pontszámmal: Tisztaság: 5 pont; Aroma, karakter: 5 pont; Szájérzet: 5 pont; Utóérzet, harmónia: 5 pont

Bírálói Panel tagjai: 3 fő elismert pálinkabíráló szakember; 1 fő elismert pálinkabírálatban gyakorlott sommelier; 1 fő elismert pálinkabírálatban gyakorlott gasztronómus