Amikor 2009-ben először hallottunk a Furmint Februárról, még szokatlannak tűnt, hiszen akkoriban a szőlőfajtáról is kevesebbet tudtunk, és az ilyen típusú rendezvények sem voltak megszokottak.

Amikor Kézdy Dániel fejében megszületett az eseménysorozat ötlete, még nem látszott, hogy milyen jövő áll a furmint előtt. Készültek már belőle komoly dűlős borok Tokajban, de a száraz tokaji még közel sem volt elfogadott. Az azóta eltelt időben volt rá alkalom, hogy jobban megismerjük a fajtát, egyre több borvidéken foglalkoznak vele, több stílusban készítik, így mostanra egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen irányba fejlődhet tovább.

Mivel a fajta semleges karakterű, így jól közvetíti a termőterület sajátosságait, ez pedig a nemzetközi borvilágban értékes tulajdonság. Szép savszerkezete jól érlelhető borokat ad, ami egyrészt egy lehetőség, másrészt feladat a borásznak, hiszen sok fogyasztó a lágyabb, könnyen iható borokat keresi.  

Márpedig ha a furmint sikeres szeretne lenni, akkor figyelembe kell venni a nemzetközi trendeket, ahol a gyümölcsösség, a feszesség és a könnyen értelmezhetőség az elvárás: zamatos, vibráló savú borokat keresnek, visszafogott alkoholtartalom mellett. Összetett a feladat, hiszen úgy kell karakteres és egyedi stílusú borokat készíteni, hogy közben mindezt szem előtt tartják.

Sok pince keresi a megoldást, így egyre több tapasztalat áll rendelkezésünkre, több stílusban készülnek borok. Vannak, akik a szőlészet területén látják a megoldást, és a tőketerhelés ideális állapotát keresik. Ha több fürt terem egy tőkén, akkor változik a koncentráció, jobban fogyasztható lesz a bor. Más pincék a borászati eszközöket gondolták újra, sok helyen készül tartályos bor belőle, akár a hordós érlelést teljesen elhagyva. Sokan pedig a házasításban látják a megoldást, a hárslevelű és az olaszrizling is barátságosabbá teszi a furmintot, nem elvéve az értékeiből.

A rendezvénysorozat csúcspontja a február első csütörtökén rendezett Furmint Február Nagykóstoló, ahol több mint 100 pince boraival lehet találkozni, de ezen túl Miskolcon, Debrecenben és Köveskálon, sőt Temesváron is rendeznek kóstolókat több pince részvételével, és országszerte számos étterem poharaz februárban furmintot.