Az elmúlt héten megrendezésre került a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által immár 13. alkalommal szervezett nemzetközi sörverseny és az hozzá kapcsolódó sörszakmai konferencia, kiállítás és sörmustra.

Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött eseménynek kiváló szakmai hátteret biztosított a Szent István Egyetem – Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Múzeuma, mint helyszín. A 84 sörbíra közreműködésével lebonyolított sörversenyre érkezett több mint 300 nemzetközi nevezés eredményeként 3 gyémánt, 2 arany, 49 ezüst és 91 bronz diploma került kiosztásra.

 A versenyt kísérő rendkívül nagy érdeklődéssel övezett Sörmustra programon 7 ország söreinek kóstolóval egybekötött bemutatkozására került sor. A közép-európai térségből érkező sörfőzdék meghívásában a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. Kárpát-medencei területi irodái voltak a szervezők segítségére, így idén a 86 féle kóstolható sör között fellelhetők voltak erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és felvidéki ízek is. Számos kisüzemi sörfőzde a Sörmustra programot választotta új söreinek premierhelyszínéül. Így igen változatos és különleges ízélményekben lehetett része a programra jegyet váltó nagyszámú sörértő közönségnek.

A Kárpát-medencei Turizmus Egyesület részvételével a Sörmustrán bemutatásra kerültek a kárpát medence alkoholmentes ízei is – a vendégeknek lehetőségük volt a Kárpát-medence különféle tájairól érkezett szörpök megkóstolására.

 A szakmai konferenciák tartalmukban hasznos információkkal szolgáltak a működő sörfőzdék, illetve az induláson gondolkodó résztvevők számára is. Délutánonként a sörértő-sörszerető közönség számára Ogre Bácsi Söregyeteme tartott kihelyezett kurzusokat, színesíve a programkínálatot.

 A sörfőzéssel aktívan foglalkozó, illetve az indulást fontolgató cégek számára rendkívül jó partnertalálkozó lehetőségét biztosította a szakmai cégek számára rendezett kiállítás, és a cégek egyéni bemutatkozásai a csütörtöki konferencián. A résztvevők között alapanyaggyártók, mérőeszköz gyártók, a sörcsapolás eszközeinek gyártói, ízesítőanyag gyártók, pohár és sörösüvegkupak gyártók jelentek meg.

 A szakmai és a sörkedvelő közönség számára is kedvelt és látogatott programpontok voltak a Sörcikkgyüjtők Egyesületének kiállítása, ahol magyar sörtörténeti relikviák kerültek bemutatásra Kovács András egyesületi elnök tárlatvezetésével; a Házi Sörfőzők Egyesülete által tartott helyszíni sörfőzési bemutató; valamint a domonyi BigFoot sörfőzdébe naponta kétszer megszervezett sörfőzdelátogatások.  

 A szakmai programokon tiszteletét tette több üzleti delegáció és a rendezvény adta lehetőség keretein belül megalakításra került a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (KEGOSZ), melynek a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete is tagja. A KEGOSZ legfőbb célkitűzése közép-európai országok gasztronómia kulturális és kulináris értékeinek összefogása, hagyományainak megőrzése, megismertetése, népszerűsítése és piacra juttatása országhatáron belül és a Közép-Európa szerte 10 országban. Célja a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése a csatlakozó közép-európai országokban, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása.

 

A KSE XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra program szombat esti zárását követően a szervezők már a jövő évi program előkészületein dolgozva adták vissza a helyszínt a mezőgazdasági gépeknek.