2 ezüst, és 3 bronz – azaz 5 dobogós elismerésben részesült a Kristinus Borbirtok az idei Decanter Asia Wine Awards (DAWA) versenyen.

Ezzel a teljesítménnyel a „legsikeresebb magyar pincészet” lett az induló magyar borászatok között. A rendezvény 50 nemzetközi szaktekintélye 37 ország több mint 3000 termékét értékelte. A Kristinus borbirtok mellett a Csányi; a Vylyan; a Grand Tokaj; a Holdvölgy (Tokaj); a Szepsy (Tokaj) és a MÁD pincészetek képviseltetették magukat – a magyar borászatok összesen 20 érmet vehettek át.

„Egy Decanter díj mindig nagy elismerés, és annak jele, hogy jó munkát végeztünk a szőlőföldtől a pincészetig. Egyszerre 5 díjat nyerni, és ráadásul országos elsőnek is lenni, megtiszteltetés, illetve visszajelzés egy kemény, de örömteli munkára. Nagyon büszkék és boldogak vagyunk! Reméljük, hogy jelenlegi fogyasztóink mellett számos országba is eljutunk, minél többen tudják majd élvezni a Kristinus borok egyed ízvilágát.” - fogalmazott a kimagasló eredmény kapcsán Florian Zaruba, a Kristinus borbirtok ügyvezető igazgatója. 

A Kristinus borok közül ezüstérmet kapott a Sommelier Merlot 2015, az elért értékelés: 90 pont.

A bírák méltatták az ital tiszta, érett illatában megjelenő érett cseresznye; meggy; fekete csokoládés és finom földesség jegyeket, árnyalatnyi kókusszal és meleg hordófűszerekkel kiegészítve. Kóstolva, a bort száraz, közepes savérzet mellett selymes tannin szerkezet, közepes alkohol és test jellemzi. Összességében tartalmas bor, mely a gyümölcsök mellett, fogyasztásra érett karaktert mutat, azonban pár évig még biztosan csak fejlődni fog a palackban. A Sommelier Merlot sikeresen szerepelt egy másik rangos ázsiai versenyen is, a China Wine & Spirit Awards-on aranyérmes lett.

Ugyancsak ezüstérmet szerzett a pincészet egyik legfiatalabb bora, az Utopia 2017, az értékelésénél 90 pontot kapott.

Ez az ital 49% Chardonnay; 35% Sauvignon Blanc és 16% Szürkebarát (Pinot Gris) készült, 6 hónapig érlelődött tölgyfahordóban. A közepes testű bor kiegyensúlyozott savait az alma, a licsi és a citrusfélék adják. Összességében szép, lédús ital, de még néhány évig érlelhető. A DAWA bírák szerint: "Az érett körte, a gyógytea és az alma koncentrált rétegei jelennek meg a borban élénk savas maggal és egy lágy, lekerekített citromos textúrával.” Az Utopia ezüstérmet nyert a China Wine & Spirit Awards és a VinAgora 2018 nemzetközi versenyeken is.

DAWA 2018 bronzérmes Kristinus borok:

Sauvignon Blanc Selection 2016 - 87 pont

Sommelier Line Pinot Noir 2015 – 87 pont

Cabernet Sauvignon Selection 2015 – 86 pont