Európai agrárminiszteri fórum a Vinitalyn

Események
Tipográfia

A szőlő- és borágazat helyzete és kilátásai, valamint az aktuális uniós szabályozás áttekintése volt a fő témája, az ötvenedik Vinitaly szőlészeti és borászati szakvásár keretében április 11-13. között Veronában megrendezett, uniós borászati fórumnak; az eseményen Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár képviselte Magyarországot - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel.

 

    A tájékoztatás szerint Gál Péter pozitívan értékelte az ágazat közös piacszervezés keretében elért eredményeit, és kiemelte a támogatási program folytatásának jelentőségét. Elmondta: a termelők számára egyszerűbbé kell tenni az EU-s szabályozást.
    Emellett hangsúlyozta a versenyképesség és hatékonyság növelésének fontosságát, amelyben az eredetvédelemnek kiemelt szerepe van. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések, valamint a hagyományos kifejezések az európai kulturális örökség részei, ezek védelme elengedhetetlen a harmadik országokkal folytatott tárgyalások során is.
    Maurizio Martina olasz agrárminiszter zárszavában ugyancsak elégedetten értékelte, hogy számos kérdésben hasonló volt a résztvevők álláspontja. Megítélése szerint ez lehetőséget biztosít arra is, hogy az érintett tagországok közös javaslatokat fogalmazzanak meg az EU intézményekben és testületekben a témáról folyó viták során.
    A delegációk áttekintették a zöldség-gyümölcs ágazat néhány aktuális kérdését is. Megállapították, hogy az európai zöldség-gyümölcs termékek megfelelnek a minőségi és a szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek. A termelők számára ezért is elengedhetetlen a megfelelő támogatások biztosítása.
    Egyetértettek többek között abban is, hogy a harmadik országokkal folyó tárgyalások során ne legyen cél a teljes körű liberalizáció, valamint érvényesüljön a kölcsönösség, különösen a növény-egészségügyi követelmények tekintetében.
    A rendezvényen a házigazdák mellett részt vett Görögország, Franciaország, Portugália, Szlovénia, Magyarország és Spanyolország delegációja, valamint az Európai Parlament két képviselője - tartalmazza a tájékoztatás.

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner