Egri Bikavér Ünnep

Események
Tipográfia

Ismét megrendezik az Egri Bikavér Ünnepét: július 9. és 12. között az Érsekkertben 32 borászat 119 féle borával, 19 étterem ételeivel, valamint számos koncerttel és kísérőprogrammal várják a látogatókat - hangzott el a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján Egerben.

    Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta: a Bikavér ünnep a borvidék és a város legjelentősebb, de országos viszonylatban is kiemelkedőnek számító boros rendezvénye. Felidézte: az egri borászok a világ legjelentősebb borversenyén, Bordeaux-ban idén is kiemelkedően szerepeltek, 31 éremmel tértek haza.
    Rázsi Botond egri alpolgármester arról beszélt, hogy a bikavér a várral együtt határozza meg azt, hogy miről szól Eger. Közlése szerint a város a tavaszi Egri Csillag Fesztivált 2 millió, a Bikavér-ünnepet pedig 4 millió forinttal támogatja.
    Tarsoly József egri hegybíró kiemelte, hogy idén - minőségében és formájában is - megújul a rendezvény hivatalos kóstolópohara. Felidézte: az Egri Bikavér története több mint száz esztendőre nyúlik vissza, mikor Grőber Jenő egri szőlő- és bortermelő a századelőn először megalkotta ezt a vörös cuvée-t.
    Elhangzott az is: a Bikavér ünnep különlegességét az adja, hogy az itt felvonultatott minden bikavérhez a borgasztronómusok külön ételeket készítenek. A Magyar Gasztronómiai Szövetséggel kötött együttműködés értelmében pedig a bor-étel párosítások harmóniájáról szakemberek mondanak véleményt.
    A Bikavér-ünnepet - a történelmi belváros akkor még csak tervezett felújítása miatt - öt éve költöztették ki az eredeti helyszínéről, a Dobó térről az Érsekkertbe. A rendezvény népszerűsége időközben tovább nőtt, tavaly már mintegy 40 ezer látogatót vonzott. A napi 8-12 ezer vendéget pedig még a mostanra megújult belvárosi térsor sem lenne képes kiszolgálni, így a fesztivál marad az Érsekkertben. Ugyanakkor a tervek között szerepel, hogy jövőre egy másik boros rendezvénynek adna helyet a város központi tere.

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner