Kihívásokkal teli szüret a Bujdosó-birtokon

Események
Tipográfia

Előzetes terveikben szeptember első hetére időzítette a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet a „nagy szüretet”.

Tavaly ilyenkor napi másfél-két hektáros tempóban lehetett kézzel szüretelni a hirtelen jött hideg ellenére is, azonban az idei csapadékos időjárás nem kedvez a szőlőnek, így a szüretelést a vártnál gyorsabban kell befejezniük.

„Úgy terveztük, hogy elkezdjük folyamatosan kézzel szüretelni a szőlőket, azok érési sorrendjében, de az időjárás lényegesen közbeszólt a múlt csütörtöki harminc, majd a vasárnapi és hétfői harmincöt milliméter csapadékkal” – mondja Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. Az előrejelzések szerint sok csapadék várható továbbra is, így a Sauvignon Blanc, amely szőlőfajta egyébként a Bujdosó Csomó alapanyaga, a Királyleányka – a Frisecco alapeleme – és a Bujdosó Mentőövhöz és Roseccóhoz nélkülözhetetlen Pinot Noir esetében nem várhatnak a leszedéssel.

Szeptemberben a víz illetve a levegő is hűvösebbé válnak, és ha a csapadékos időjárás is kitart, a vitorlás versenyeken is nehezebb dolguk lesz Bujdosóéknak. „A kedvenc versenyeim közül kettő is közeleg: az egyik a szeptember 13-i Félsziget-kerülő, a másik pedig a szeptember 20-án induló, kétnapos Szüreti Regatta” – meséli Bujdosó Ferenc, aki addigra friss murcival és a 2014-es Irsai Kapitánnyal vidíthatja fel a verseny végeztével a fáradt sporttársakat.

A Bujdosó Pincészet idén két új borral is előrukkolt. Követve a hagyományokat, ismét a vitorlázáshoz köthető fantázianévvel látták el új termékeiket. A Csirip-tetőn, Olaszrizling ültetvényről szüretelt Cirkáló boruk nevét a Pannónia nevű 70-es cirkáló ihlette. A Katamarán pedig a kéttestű vitorlásról kapta nevét, hiszen ez a bor is kétfajta szőlő, Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc fele-fele arányú háziasításából született. Mindkét bor előállításánál a gyümölcsösségre helyezték a hangsúlyt az ízek tökéletes harmóniájára törekedve.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner