Ki nyeri a „Magyarország Legjobb Pálinkája - 2014” címet?

Események
Tipográfia

Javában zajlik a Pálinka Nemzeti Tanács szervezésében az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny érzékszervi bírálata. A beérkezett mintákat két napon keresztül, május 26-án és 27-én értékeli az ország elismert pálinkaszakértőiből álló zsűri.

A kétnapos rendezvényt dr. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, a pálinka nemzeti kincsünk, hírnevének megalapozásában széleskörű összefogás áll, s ennek megőrzése és további fejlődése előállítóinak, kedvelőinek és fogyasztóinak közös érdeke. Az utóbbi évtizedben a pálinkafőzés és a pálinkafogyasztás sokat formálódott. Az emberek pálinka iránti igényessége, minőséggel szembeni elvárása sokat fejlődött és újra divatba jött a valódi, gyümölcsből készült pálinka.


Béli Géza versenyigazgató elmondta: „Mintegy 50 főzdétől érkezett be minta, rekordszámú érkezett a kereskedelmi főzdéktől. A 335 minta 8 főkategóriában (almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyes) versenyez egymással. Az alkategóriák között megtalálhatóak a jól ismert klasszikusok: a körte, meggy, szilva, de olyan különlegességekkel is találkozhatunk, mint a som, a berkenye vagy a naspolya.”

A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen a pálinkaminősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel minősítik a nevezett mintákat, mely során pontozzák

  • az illattisztaságot
  • illatkaraktert
  • íztisztaságot
  • ízkaraktert, valamint
  • a harmóniát.

A 18 bíráló mindegyike független, elismert pálinkabíráló szakember. Minden mintát legalább 3 bíráló minősít, egymástól függetlenül.

A pontozás alapján minden tétel, mely 18-20 pontot ért el, Arany-, 16-17 pont között Ezüst-, a 14-15 pontosok pedig Bronzminősítést kapnak. A verseny rendezője Champion díjat azon Főkategóriában ad ki a legmagasabb pontszámot elért mintának, ahol minimum 5 minta érkezett.  A „Magyarország Legjobb Pálinkája – 2014” cím az összes mintát egybevéve legmagasabb pontszámot kapott tételt illeti. 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner