A kávé évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend hazánkban. A jó espresso, a könnyű cappuccino vagy a frissítő jegeskávé mára a mindennapjaink részévé vált, a reggeli rituálénk kulcseleme, vagy éppen a délutáni pár percnyi kikapcsolódás legfőbb kelléke. Egy friss kutatás szerint azonban hosszú évek „statisztaszerepét” követően, a kávénak a vendéglátásban is újra fontos kulcsszerep jut.

Az idén márciusig kellett eldönteniük a borászoknak, hogy milyen formában folytatják tevékenységüket, 56 százalékuk választotta a kisüzemi termelői státust - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a monori hegyközség Csúzi Családi Pincészetében tartott sajtótájékoztatón.

A nyugat-európai termőterületeket sújtó rossz időjárás miatt az idén várhatóan 8 százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése - áll a nemzetközi szőlészeti és borszervezet (OIV) kedden közzétett felmérésében.

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

További cikkeink...

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner