Sörfogyasztásban a csehek állnak a csúcson, mi csak a 31. helyen

Hírek
Tipográfia

Az egy főre jutó fogyasztásban a Seychelle-szigetek áll a dobogó második helyén, Panama, Kongó és Namíbia is ránk vert. Cserébe viszont egyre több hazait fogyasztunk.

Ha az országok területét az alapján osztanák, hogy ki hány korsó sört iszik meg egy évben, akkor a csehek, a maguk 144 literes egy főre jutó fogyasztásával világuralomra törnének. A dobogó második fokára meglepő módon a sörkultúrájáról kevéssé ismert Seychelle-szigetek kerülne, míg a harmadik legnagyobb területet Németország kapná. Hazánk a harmincegyedik helyen végezne, az atomhatalmak pedig leszerepelnének: az USA a tizenhetedik, a britek a huszonnyolcadik, India pedig az ötvennyolcadik lenne a sorban – derül ki a a Magyar Sörgyártók Szövetségének közleményéből.

Bár sörkedvelő és sörfogyasztó népként tartjuk számon magunkat, a statisztikák alapján olyan országok isznak minket asztal alá, mint Panama, Kongó és Namíbia. Nem volt ez mindig így: 2005-ben még 72 liter volt az egy főre eső sörfogyasztás egy év alatt. A legutolsó, 2014-es adatok szerint ez a szám 59 literre esett vissza, hiába ittunk a labdarúgó világbajnokság és a kánikula alatt.

A visszaeső fogyasztás ellenére a hazai sörüzemek nem panaszkodhatnak: a Magyar Sörgyártók Szövetségének mutatói szerint az elmúlt években növekedett a legnagyobb gyáraink forgalma.  2014-ben a belföldi értékesítés 2 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, a magyar sörüzemek összesen 6,239 millió hektoliter sört forgalmaztak a hazai és külföldi piacokon.

Egyre kedveltebbek a kézműves sörfőzők termékei is, amik a hazai sörtermelés egyre nagyobb szeletét teszik ki. A kis sörüzemek a nemzetközi trendeket követve rendhagyó fajtákkal kísérleteznek: amerikai és ír főzeteket, gyümölcsből, búzából, malátából készült különlegességeket kínálnak a magyar közönségnek. Az ágazat rohamosan fejlődik, csak ebben az évben tíz sörfőzde épült az országban. A piac következő újdonságaként ősszel újhullámos látvány-sörfőzde is nyílik majd a fővárosban, a Fabriq sörfőzői négyféle nedűvel mutatkoznak be a Sörfesztiválon. 

Ez utóbbi rendezvény egyébként remek lehetőséget nyújt arra is, hogy javítsunk a statisztikákon, bár a Budai Várban rendezett Utolsó Sörfesztivállal karöltve arra hívják fel a figyelmet, hogy a sörfogyasztásban a minőség legyen az elsődleges szempont. Ebben a szemléletben ajánlják söreiket a várba érkező kiállítók, a több mint 80 féle sörüzem közel kétszáz sörfajtát kínál majd a látogatóknak.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner