A hőguta helyett a hidegfronttal kell megküzdenie a Főzdefesztnek

Hírek
Tipográfia

Pénteken nyílnak a sörcsapok a tizenegyedik Főzdefeszten, ahol egy nagyüzemi sörgyártó is helyet kapott, és mindenki Spiegelau kristálypoharakból szürcsölheti a több mint 600 féle sörkülönlegességet. A hidegfront okozhat meglepetést.

 

  • Megszűnt a kártyás fizetés
  • Pofás Spiegelau kristálypohár
  • Új főzdék
  • Cseh, angol és belga sörök
  • BBQ trailerek Kansasból
  • Új helyszín: Városliget – Napozórét
  • Hidegfront érkezik

A Főzdefeszt idén elhagyja a fesztiválkártyát, így a látogatók a hagyományos fizetőeszközökkel, azaz készpénzzel és bankkártyával tudnak majd fizetni az italokért és az ételekért. A szervezők a rendezvényre megszerezték a világ legmenőbb söröspoharait a német Spiegelau cégtől. Így kifejezetten kézműves sörre fejlesztett művészi kivitelezésű kristálypoharat fognak kínálni a bolti ár harmadáért, azaz 1 200 forintért, köszönhetően Georg Riedlnek, aki egy kézműves sörpohár butikot is berendeztet a Főzdefeszt látogatóinaik kedvéért.

A Mad Scientistre érdemes figyelni

A Főzdefeszt idén is bemutat egy sor újonnan nyílt, vagy éppen nyitó főzdét. Kint lesz például a Mad Scientist, amely pár hónappal ezelőtt indult el Budapesten a Monyó Brewing Co. mellett. A leányvári Beerfort is először mutatkozik be a Főzdefeszten, és az Etyeki Sörmanufaktúra friss söreit is most kóstolhatják meg először a látogatók.

Egy videó tavalyról:

A 2013-ban alapított szentesi Zentus is most jön először a Főzdefesztre az etióp kávés-kakaós brown ale-jével. A Váci úti Főzde Projekt ugyan majd csak idén ősszel nyit meg, de már most 4 sörrel tesztelik a piacot a fesztiválon ezen a hétvégén. Az újhartyáni Áperte is nyitó főzde, de csábítana az „Első Csók” nevű bohemian pilsnerével.  A District 7 Brewing Company is még csak most bontogatja a szárnyait, de kint lesz első sörük a Natural Finish.

Az első magyar IPA újratöltve

Az újonnan bemutatkozók mellett találkozhatunk a régi kedvenceinkkel is, akik klasszikus lágereikkel, ipáikkal, gyümölcsös söreikkel, és számtalan új fejlesztéssel készülnek. A Csakajósör üzlet vezetője, a Főzdefeszt alapítótársa, a magyar vendégsörfőző, Armando_Otchoa – újra megfőzte a néhai első magyar IPA-t, a Grabancot. Jönnek fel, s egyre nagyobb figyelemmel és odaadással készülnek a klasszikus lágersörök és újhullámos pilzeniek: a fesztivál látogatói megtalálják a jó magyar alsóerjesztésűeket mások mellett a Zip’s, a Szt. András, a Fóti, a Kapucinus, a Zentus, a Yeast Wörks, és a District9 – a kilencedik kerületi főzdéket és kocsmákat tömörítő kezdeményezés – standján.

Magyar sör Csehországból

Idén sem kell messzire elutaznia azoknak, akik külföldi sörkülönlegességére vágynak, hiszen a Fesztivál nekik is kínál finomságokat: bemutatkozik a Hekkelberg, a Csehországban főzött magyar brand, aki könnyű, finom és olcsó ivósörrel jön. Az Importer standjában ott lesz a Fourpure – London leggyorsabban növekedő craft-brewery-je, ami sokak szerint a következő évtized Brewdogja. A Bel D’Or pedig kis belga sörözőből nőtte ki magát importőrré, és most a belga sörkultúra ismeretlen, új oldalát tárja a főzdefesztezők elé.

Új helyszín: Városliget – Napozórét

A szervezők meghívták a rendezvényre a Pilsner Urquellt, hogy a látogatók végre egy tisztességes és pontos választ kapjanak a magyar sörforradalomra egy olyan nagyüzemi sörfőzdétől, aki a világ egyik legjobb pilzenijéből csapol, különleges tankokból, de szűretlenül.

BBQ trailerek Kansasból

Ételfronton egyik legizgalmasabb a Mangalica Barbecue Show, melyhez az amerikai Kansasból érkeztek a brutálisan masszív BBQ trailerek. De nagyon várják a szervezők a Zabáljcsak pulled-porkját, a Che-Che Bistro steak-szendvicsét is.

Bemutatkozik a Főzdefeszten a Butcher’s Kitchen új projektje, a Tartine – francia szendvicsező, és ott lesz a Lekker Stroopwafel Manufaktúra, amely karamelles ostyalapjai jól illenek a barna vagy vörös sörökhöz.

A Kanálgép új csülkös szendvicset talált ki a Főzdefeszt látogatóinak, a lószállítóból átalakított Low Cost Gourmet Trailer pedig a tócsnival fog hódítani.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek

A fesztivál idén új helyszínt próbál ki, a Városliget Napozórétjét, amely a Vajdahunyad vára és a hamarosan az enyészetté váló Pecsa között terül el – mondta el Bart Dániel az Élesztőben tartott kóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón. A hely kiválasztásában szerepet játszott az is, hogy a fák árnyékába lehessen menekülni a tűző nap elől, amely korábban már komoly gondot okozott más helyeken.

Most azonban esélyes, hogy nem a nappal, hanem a masszív hidegfronttal kell megküzdeni, amely a hétvégén éri el Magyarországot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint pénteken reggel, délelőtt még erősen felhős lesz az ég, és az északi tájakat leszámítva többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Napközben több helyen kisüt a nap, de kora délutántól ismét - különösen az ország északi felén - többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Zivatarok környékén és északkeleten megerősödik a szél is.

Szombaton viszont a déli óráktól ismét egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Pest megyére is citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadás miatt, ami azt jelenti, hogy intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor, keleten zivatar is előfordulhat. A több csapadék a nap első felében, délen valószínű. 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner