A sör, amelytől virágillatú lesz a böfögés – itt a Soproni A. P. A.

Hírek
Tipográfia

A sörforradalom hatására készült el a Heineken Hungária Soproni márkapalettájába illeszkedő felsőerjesztésű terméke. A sör kóstolásakor a sörmester szerint lényeges elem a böfögés, amely esetünkben virágos és szőlős elemeket idéz.

A Budavári Sörfesztiválon már bemutatták a Soproni american pale ale - APA típusú sörét, amit két különleges lager mellett kóstolhattunk. Miután ez a sör nyerte el a közönség tetszését, úgy döntött a cég, hogy hordóba zárják (palackozott formában tehát még nincs), és csapolva elérhetővé teszik az ország 100 sörözőjében.

A sörgyártó emellett bejelentette azt is, hogy egy régebbi különlegességüket, az 1895-öt viszont már nem csak palackozott formában árulják, hanem ezentúl már ez is elérhető lesz csapolt verzióban – derült ki Zab Gábor, a Heineken Hungária marketingigazgatójának beszédéből.

Papp Nándor sörmester emellett elmondta: az új Soproni A. P. A. egy piaci kísérlet, hogy hogyan reagálnak  a fogyasztók egy újhullámos termékre. A sör amúgy a Soproni Klasszikus sörlevéből készül, csak utána indulnak el az ale-ek irányába, azaz egyrészt felsőerjesztéshez használatos élesztőt adnak hozzá, másrészt két keserűkomlóval (ezek közül egyik német) és háromféle aromakomlóval, valamint komlóból készült illóolajjal állítják be az ízét. Végül szűretlenül és pasztörizálatlanul ihatja a 7,1 (tehát viszonylagosan magas) százalékos alkoholtartalmú csapolt sört a fogyasztó.

A sörmester el akart térni az unalomig ismert többi söripari terméktől és az agyonkomlózott keserű kézműves söröktől is, így végül a cél az volt, hogy a végeredmény különlegességnek számítson, de legyen könnyen iható a lagerhez szokott fogyasztóknak is. Végül egy lágy, kevésbé testes megoldás mellett döntöttek, amelynél a citrusos ízt az élesztő adja, míg éppen csak annyira keserű, mint a Soproni Klasszikus.

Papp Nándor szerint ugyan a nem avatott sörkóstolók számára bizarrnak tűnhet, de a sörkóstolás élményéhez a böfögés is hozzátartozik. Esetünkben pedig a böfögés során „virágos szőlőskés” íz érezhető vissza, amely az amerikai fűszerkomlónak köszönhető.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner