A Soproni sör garantáltan magyar árpából készül

Hírek
Tipográfia

Kötelezettségvállalást írtak alá a hazai árpatermelőket integráló vállalatok a Soproni sört is gyártó HEINEKEN Hungáriával arról, hogy a jövőben kizárólag hazai árpa kerül Magyarország kedvenc sörébe.

 

 

A magyar árpa melletti egyértelmű elköteleződésről szóló dokumentum egy példányát Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszternek nyújtották át az aláírók.

Kizárólag Magyarországon teresztett árpából készülnek januártól a Soproni Klasszikus és a Soproni Frissen Csapolt sörök. A Magyarország kedvenc sörét gyártó HEINEKEN Hungária eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból, azonban mostantól vállalja, hogy a Soproni sörökhöz szükséges árpát külön tárolja, hogy a hazai fogyasztók poharába biztosan hazai forrásból érkezzen a folyékony kenyér.

„A HEINEKEN elkötelezett amellett, hogy termékeit világszerte elsősorban helyi alapanyagokból készítse el, ezzel is támogatva a helyi mezőgazdaságot. Vállalatunk számára fontos, hogy Magyarországon a HEINEKEN Hungária hozzájárulhat ezeknek az árpatermesztő gazdák stabil megélhetéséhez, ezáltal a helyi családok életminőségének javításához. Partnereink azok az integrátor vállalkozások, amelyek biztosítják, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a kiváló magyar sörárpa, és ehhez vetőmaggal valamint egyéb eszközökkel is segítik a gazdákat” – jelentette ki Joris Huijsmans, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

A HEINEKEN Hungária eddig is előnyben részesítette a hazai partnereket a minőségi alapanyagok beszerzésekor. A sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86%-át szerezte be magyar termelőktől 2015-ben, és az arány további javítására törekszik partnereivel, a magyar gazdákat segítő integrátor cégekkel. Most mintegy 100 árpatermesztő számára válik hosszútávon biztosítottá a lehetőség Magyarország északi és délnyugati régióiban, hogy a HEINEKEN Hungária beszállítóiként járuljanak hozzá a magyarok kedvenc sörének előállításához. Az árpa mellet a cég a ciderek gyártásához mintegy 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség mintegy 10 százalékának felel meg.

A nagy sörgyártók közül először a HEINEKEN Hungária tett vállalást a hazai árpatermesztés támogatására, amely a világcég szigorú minőségi követelményeinek is megfelel. Döntéséhez a vállalat akkor is tartja magát, ha a magyar árpáért esetleg többet kell fizetni a valamelyik szomszédos országban termesztettnél. „A minőség és a hazai beszállítók érdekében nem is cselekedhetnénk másként. A Soproni tehát mostantól 100 százalékban magyar árpából készül” – tette hozzá Joris Huijsmans. A Heineken cégen belül, a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amely a régió más országainak sörgyártásában is szerephez jut, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek. A magyar piacra a sör a HEINEKEN Hungária soproni, illetve martfűi gyáraiban készül. A vállalat mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa termés 20 százalékának felel meg.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner