Érkeznek a nevezések a Gyulai Pálinkafesztiválra

Hírek
Tipográfia

Érkeznek a nevezések az újjászervezett Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyére, amelyen idén csak bérfőzők és magánfőzők indulhatnak, kereskedelmi főzdék nem, és amelyre ezúttal csak Magyarországról lehet mintákat küldeni.

Az első nevezésként egy gyömrői magánfőző körte-, szilva- és barackpárlata érkezett meg a múlt héten, azóta tizenegy ember regisztrált a versenyre összesen nyolc mintával. Nevezni március 20-ig lehet.

    Varga-Bora Tímea főszervező kiemelte: a nyilvános érzékszervi zsűrizés március 22-23-án lesz Békéscsabán, a verseny teljes menete a minták nyilvántartásba vételétől a jegyzőkönyvvezetésen át a pontszámok rögzítéséig számítógépes rendszeren keresztül történik.
    A zsűrizés során több, háromtagú bírói csoportot alakítanak ki, amelyek egyszerre maximálisan négy mintát értékelhetnek. A bírák a beküldött pálinkák illatkarakterét, illattisztaságát, ízkarakterét, íztisztaságát, valamint a harmóniáját bírálják, összesen maximálisan 20 pontot adhatnak. Aranyérmet 18-20, ezüstöt 16-17, bronzérmet pedig 14-15 pont között osztanak, az aranyérmes mintákból kategóriagyőztes, úgynevezett champion tételeket választanak ki.
    Emellett a Békés Megyei Önkormányzat idén is kiválasztja a megye párlatát a versenyre nevezők tételeiből - mondta Varga-Bora Tímea.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy tételben hozzáadott aromát mutatnak ki az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok során, az érintett induló valamennyi mintáját automatikusan kizárják a versenyből.
    A pontozás eredményét és a szöveges értékelést a nevezők megkapják az ünnepélyes eredményhirdetés után, melyet április 16-án tartanak a fesztivál nagyszínpadán. A versenyszabályzat szerint a legjobb versenyminta, a legjobb magánfőzött párlat, a legeredményesebb magánfőző, a legjobb bérfőzetett párlat, a legeredményesebb bérfőzető és a legeredményesebb bérfőzde kategóriákban osztanak díjakat.
    A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a Várkertben.

 

(MTI)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner