Sörtárolás, sörkóstolás hőségben

Hírek
Tipográfia

A hőség jót tesz a sörfogyasztásnak, de nem tesz jót a sörnek. Érdemes odafigyelni a sör tárolására és megfelelő hőmérsékleten való fogyasztására. A különböző típusú sörök ízeit 8-15 Celsius fokon élvezhetjük a legteljesebb mértékben.

 A hőség gyorsítja a sör „öregedését”. Legjobb, ha a megvásárolt sört hűvös, száraz helyiségben tároljuk, ideális esetben 8-20 Celsius fok közötti hőmérsékleten, védve a naptól. Nem tesz jót a sörnek a gyakori és nagymértékű hőmérséklet-ingadozás sem, az extrém hideg vagy meleg zavarossá teheti. „A kánikulában ügyeljünk arra, hogy ha egy mód van rá, ne hagyjuk a sörünket huzamosabb ideig napon vagy éppen az utcán parkoló kocsink csomagtartójában.” – tanácsolja dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. A vendéglátóipari egységek hordós kiszerelésű csapolt sörei 15 Celsius fok alatti hőmérsékleten tárolva őrzik meg legtovább frissességüket. A világos sört pedig 5-8 Celsius fok közötti hőmérsékleten ideális csapolni.

 A kánikulában jól esik a hideg sör, azonban ideális kóstolási hőmérséklete nem a jéghideg, az ugyanis eltompítja az ízelemeket. A világos sörök ízét 8 Celsius fokon, a félbarna sörökét 10 Celsius fokon, a barna sörökét 10-12 Celsius fokon, míg a búzasörökét 12-15 Celsius fokon a lehet a legteljesebben élvezni. Ez különösen fontos akkor, amikor a söröket kedvenc ételeink mellé fogyasztjuk. A Magyar Sörgyártók Szövetségének idei kezdeményezése, a „Sör mi több” keretében, a hazai sörbarátok kedvenc ételeiket különböző sörfajtákkal párosítják. „A Magyarországon gyakori erős, fűszeres ételek befolyásolják az ízérzékelést. Természetesen jól esik melléjük egy sör, de a profi sörkóstolók kóstolás előtt nem javasolják a fogyasztását.” – tette hozzá Schillinger Attila.

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner