Újrainduló egyházi sörfőzés: Vissza a tradíciókhoz

Hírek
Tipográfia

sorok2Feléledt itthon az egyházi sörfőzés hagyománya: a Székesfehérvári Egyházmegye, a bakonybéli Szent Mauricius Bencés Monostor, és a Zirci Ciszterci Apátság is belefogott a sörgyártásba: új színfoltot hozva ezzel a hazai kézműves sörpiacra. Termékeikkel együtt jelentek meg az idei Főzdefeszten. Felveszik-e a versenyt az egyre bővülő hazai kézműves sörrel?

Az új sörök tekintetében nem lehet egységesen klasszikus apátsági sörökről beszélni, mivel azokat egy monostor; egy apátság; és egy egyházmegye készíti – készítteti.

 

Gyógynövényes sör Bakonybélből

A bakonybéli völgyben meghúzódó kis bencés monostor legfőbb jellemzője és varázsa a személyességben rejlik. Termékeik forgalmazásában is szeretnék valamilyen formában megjeleníteni ezt az értéket, ezért elsősorban helyben, a monostori ajándékboltban és a bakonybéli vendéglátó helyeken tervezik értékesíteni a sört. Az italok ezen kívül olyan fővárosi vagy környékbeli boltokban és bárokban kaphatók, amelyekkel személyes kapcsolatban állnak.

A söröket sörfőzdéjük kis méretű, kézműves főzdéjében készítik. A szortimentet idén vezették be a piacra, és az idei értékesítésre kerülő mennyiség néhány ezer litert tesz ki.

„Bár az apátság egyik 11. század végén keletkezett oklevelében található a magyarországi komlótermesztés legkorábbi említése, és a középkorban egészen biztosan főztek sört Bakonybélben, mára már semmiféle tárgyi vagy írásos emlék nem maradt erről a hagyományról. Ennek fényében régi magyar szerzetesi receptek nem állnak rendelkezésünkre” – mondta el a hagyományos receptúrákkal kapcsolatban Dr. Baán Zs. Izsák testvér, a monostor gazdasági vezetője. „A jelenleg forgalmazott mindkét sörünket a kolostori sörfőzés hagyományait figyelembe véve, de új recept alapján készíti Bors László sörfőzőmester -a győrzámolyi Bors Serfőzde vezetője- szakértelmének, és a bakonybéli szerzetesközösség kapcsolatainak, illetve kísérletező kedvének közös gyümölcseként” – tette hozzá.

A bakonybéli monostor kis létszáma és korlátozott anyagi lehetőségei egyelőre nem teszik lehetővé, hogy helyben, az apátság területén létesüljön sörfőzde. A monostor szerzetesei viszont aktívan kiveszik a részüket a gyógynövénykert művelésében, ahol a Vitalis sörbe kerülő gyógynövény terem, valamint a közeljövőben tervezik komló telepítését is. A szerzetesközösség ezen kívül bekapcsolódott az apátsági sörök receptúrájának kialakításába is.

sorok1„Persze a folyamatos minőségellenőrzést is feladatunknak tekintjük” – mondta a gazdasági vezető. Dr. Baán Zs. Izsák elmondta azt is, hogy söreik annyiban mindenképpen különlegesek, hogy az amúgy is kevés magyar szerzetesközösség közül a zirci apátság nagy apátsági sörprojektje mellett jelenleg csak a bakonybéli monostor foglalkozik kézműves sörök fejlesztésével és forgalmazásával. „Büszkék vagyunk arra, hogy a komlótermesztés legkorábbi magyarországi említése a mi monostorunk 1086-ból származó oklevelében található, sőt, ez egyben a "komló" szavunk első írásos előfordulása is.”

Vitalis névre hallgató sörük azért kuriózum, mert gyógynövényes kézműves sör eddig alig-alig tűnt fel a magyar piacon, s az is inkább a csalánt részesítette előnyben, míg a bakonybéli sör ízvilágát a mediterrán gyógy- és fűszernövények ihlették. A közeljövőben tervezik még 2-3 féle sör piacra dobását. A monostor termékei a Mauritius apátsági dubbel ale (felső erjesztésű erős barna sör, belga ízvilággal) a Vitalis erős ale, gyógynövénnyel (felső erjesztésű világos sör).

Kis és nagyüzem egyben

Régi receptekre vonatkozó forrásokat a nemrég debütált Zirci apátsági söröknél sem találtak. Csupán a 18. századi zirci ciszterci sörfőzés körülményeiről vannak a rendnek feljegyzései. Ezekből kiderül, hogy 1733-1735 között építették az úgynevezett Braxato​rium-ot és hogy az első főzetet itt 1735. október 28-án kóstolták meg a rend tagjai. „Ez remek kiindulópont számunkra: ha a kutatás során rálelnénk a régi receptekre, azokat valószínűleg akkor sem valósítanánk meg egy az egyben, hiszen az akkori sörök ízvilága idegen a mai kor emberének, de újragondolva, abból kiindulva lenne fantázia egy új termék fejlesztésében” - mondta el Karakó Péter marketing vezető.

A tradicionális vonalon haladva tervezik autentikus belga apátsági termék készítését, aminek kapcsán már fel is vették a kapcsolatot egy trappista sört gyártó renddel, akik szintén ciszterciek, mint a zirci apátság.​

„Bár a sörmanufaktúra termelési kapacitása a teljes hazai piacot tekintve nem számottevő, mégis szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a söreinket​. Erre a leghatékonyabb megoldásnak egy ital nagykereskedéssel kötött, hibrid-disztribúciós megoldást választottunk.

​A Zirci Apátsági Manufaktúra az első hazai kisüzem​i sörfőzde, akinek a termékeit nagykereskedelmi partner terjeszti” – mondta el a marketingvezető. A sörfőzde éves kapacitása 3000 HL.​ Indulásnak egy három elemű szortimentet állított össze a zirci főzde „figyelembe véve a magyar trendeket, fogyasztói szokásokat és meghallgatva a belga apátsági kapcsolatok tanácsait.” Az első egy Pils, ami egy világos, szűrt, pilseni típusú láger sör. A Belga egy szűrt félbarna ale típusú sör, ami a belga sörök ​karakterével lett felruházva; és a Búza, ami egy szűretlen fehér búzasör, a bajor vonalból. Induláskor nem különböztették meg a termékeket volumen szerint, figyelik a piac reagálását, a visszajelzéseket, de természetesen figyelembe veszik a sörfajták szezonalitását is” – tudtuk meg. 

​Az üzem egyik jellegzetessége, hogy ötvözi a nagy- és kisipari főzdék jellegzetességeit. Ez a kettősség az egész Zirci Manufaktúrát jellemzi​. „Az üzemi berendezések, a technológiák, a disztribúció, a kereskedelmi módszerek és eszközök, a marketing, mind-mind a nagyüzemek jellemzőivel bírnak: magas minőség és profizmus. Emellett a termékek, a volumen, a rugalmasság terén a kisüzemek pozitívumait igyekeztünk megtartani. Nem utolsó sorban a társadalmi felelősségvállalás terén is egyedülállóak vagyunk, hiszen kevés kisüzem engedheti meg ezt magának, mi viszont az apátság szociális szolgáltatásainak támogatásával hozzá tudunk járulni például az oktatáshoz és idős gondozáshoz is” – mondja a koncepcióról Karakó Péter.

A zirci főzde sok tekintetben úttörő a hazai sörpiacon. Mint a szakember mondja:​ „N​em titkolt célunk, hogy új kategóriát teremtsünk. Egyrészt mi vagyunk az első és egyetlen modern kori magyar apátság, aki saját sörfőzdét alapított és valódi apátsági söröket gyárt.​ Másrészt olyan egyedülálló termékpolitikát képviselünk, ami teljesen új megvilágításba helyezi a hazai ​kézműves söröket. Mi közérthető, jól fogyasztható, mégis egyedi és magas minőségű termékeket főzünk. ​Ez újszerű mind a fogyasztók, mind a kereskedelem és a ​HoReCa oldaláról. Ezáltal új szereplőket bevonva szeretnénk új lendületet hozni a kézműves sörforradalomba.”

Régi márka – új köntösben

A székesfehérvári egyházmegye sörei is a nyáron debütáltak. Németh Antal sörfőző mester rekonstruálta az egykori Szent István porter receptjét, amely hajdan egy létező sörmárka volt. A mester ugyanúgy barnamalátát használt az új receptben, mint az eredetiben. „Igyekeztünk követni a hagyományt. A gyártott mennyiség pedig a fogyasztástól függ. Annyit látunk most, hogy sokkal nagyobb az igény a sörökre, mint amire számítottunk” – mondta el Smohay András a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum múzeumigazgatója. „Ezek olyan hagyományos sörtípusok, amelyeket jól dokumentáltak a történelem során, ezért nem volt nehéz felkutatni ezeknek a stílusoknak a gyökereit. Ezekből kiindulva, de a jelenkor alapanyagait és technológiáját ötvözve, saját felfogásban alkottuk meg ezeket a hagyományos recepteket” – részletezte a söröket készítő Monyo Brewing Co. főzdétől Prischetzky Botond.

A sörök csak a Szent Gellért Kézműves Sörözőben kaphatók Székesfehérváron.

A gyártás nemrég kezdődött el így 1000 literes főzeteket készítenek a három fajta sörből, amit palackoznak és hordóznak is. Helyben értékesített, speciálisan az egyházmegyének készített sörökről van szó: a szortiment egyes darabjai között eddig nincs nagy mennyiségi különbség, de úgy tűnik, hogy a Szent István porter örvend a legnagyobb sikernek.

A Szent Gellért pilseni sörük hordozza a típusra jellemző alapjegyeket. Egy ízes-malátás alapsört fűszereztek a hagyományos cseh nemeskomlókkal.

A Szent Imre szűretlen búzasör, egy hamisítatlan bajor hefeweizen, ami magán hordozza a fanyar búzás jegyeket és a jellegzetes banános, citrusos, szegfűszeges aromákat. „A Szent István porter valódi angol barna sörnél különös figyelmet fordítottunk arra, hogy hagyományos alapanyagokkal készítsük el ezt az anno nagyon népszerű típust. Viszont nem hordozza a Magyarországon a barna söröknél megszokott émelyítő édességet és testességet” – magyarázza Prischetzky Botond. „Végre egy hagyományőrző vonalat képviselő szortiment (ahogy a név választáson is látszik), amely lokális piacra termelt minőségi söröket jelent.”

 

(Chef&Pincér szaklap - 2015. októberi szám)

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner