Mennyiségben és minőségben is jó borévjáratra számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Hírek
Tipográfia

Mennyiségben és minőségben  is jó évjáratú lesz az idei szőlőből készülő magyar bor - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmai igazgatója.

    Sümegi Zsombor közölte: az előzetes becslések alapján a szólótermelők hektáronként átlagosan 7,0-7,3 tonna terméssel számoltak, most úgy tűnik ennél 10-15 százalékkal magasabb, 8,5 tonna lesz. A Balaton környékén a legjobb átlagtermés - ami a modern és hatékony technológia alkalmazásának köszönhető - hektáronként eléri 15 tonnát - tette hozzá.
    A korai fajtáknak - mint például a cserszegi fűszeres - a nyári hőség ugyan nem tett jót, de ennek ellenére az idei évjárat minősége jó lesz, mivel a cukorfokok magasak.
    Jelezte, hogy a magyar borok mintegy 90 százalékát belföldön értékesítik. Ezért olyan borokat kell készíteni belföldre is, amelyeket keres a piac, emellett jelentős marketing aktivitásra is szükség van, hogy a belföldi fogyasztók - a külföldiek is - magyar bort vegyenek.
    A külföldi piacok közül Sümegi Zsombor kiemelte: a német, a cseh, a szlovák és az angol és a fejlődő kínai piacot. Fontos, hogy a nagy nemzetközi borkiállításokon például Düsseldorfban, Londonban, vagy Sanghajban is legyenek jelen a magyar borok - mondta.

(MTI)


hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner