Köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács

Hírek
Tipográfia

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter benyújtotta a parlamentnek a Pálinka Nemzeti Tanácsot (PNT) köztestületté alakító törvénymódosító javaslatot.

    Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum  szerint az új köztestület feladatai lesznek a származás-, minőség és eredetvédelemmel, a pálinka piacra jutásának elősegítésével, továbbá a pálinka mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos feladatok. Emellett felügyeli a pálinka és törkölypálinka előállítást, a termékleírásokat, az uniós oltalomból eredő jogérvényesítést, a minőségvédelmet, illetve az egységes marketing stratégia kialakítását. Ezekben az ügyekben csak köztestület tud hatékonyan fellépni - álla a javaslat indoklásában.
    A törvényjavaslat előírja a tanács szervezetére és működésére, tisztségviselőire, az elnökére, a felügyelő testületére és gazdálkodására vonatkozó szabályokat is. A főzdéknek nem kötelező a tagság.
    Az előterjesztés szerint a tanács közfeladatainak ellátására költségvetési előirányzattal rendelkezik. A köztestület vagyongazdálkodási szabályzatának, költségvetésének és beszámolójának elfogadásához a földművelésügyi miniszter jóváhagyása szükséges. Az új köztestület felett a földművelésügyi miniszter gyakorolja a törvényességi felügyeletet. Az új Pálinka Nemzeti Tanács a törvényjavaslat kihirdetését követő 120. napon alakul meg - tartalmazza a törvényjavaslat.

(MTI)

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner