A világ bortermelése két százalékkal nőhet idén

Hírek
Tipográfia

Idén várhatóan két százalékkal, 275,7 millió hektoliterre nő a világ bortermelése, a legjelentősebb termelő Olaszország lesz Franciaország és Spanyolország előtt a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) szerint.

    A két évvel ezelőtti rekordtermelés és a tavalyi visszaesés után 2015-ben a bortermelés az erős átlagban foglal helyet, olvasható a szervezet közleményében, amely 270,7 és 280,7 millió hektoliter közé várja az idei termelést.
    A dobogón Olaszország, amelyet tavaly megelőzött Franciaország, valószínűleg visszaveszi vezető helyét 48,9 millió hektoliterrel, amely 10 százalékos termelésnövekedést jelent. Franciaország 47,4 millió hektoliterrel került a második helyre, ez tavalyhoz képest egy százalékos növekedés, míg Spanyolországban 36,6 millió hektoliter bor várható idén, négy százalékkal kevesebb a tavalyinál.
    A negyedik helyre az Egyesült Államok került 22,1 millió hektoliterrel, míg Argentína 12 százalékkal kevesebbet termelt idén, és 13,3 millió hektoliterrel szerepel a negyedik helyen, az újabb rekordot elért Chile előtt, ahol 23 százalékkal nőtt a termelés 12,8 millió hektoliterre.
    Ausztráliában (12 millió hektoliter) és Dél-Afrikában (11,3 millió hektoliter) stabilizálódott a termelés, Új-Zélandon viszont 27 százalékkal esett vissza a megszokott 2,3 millió hektoliterre, a tavalyi rendkívülien gazdag termelést követően.  
    Európában szinte mindenhol nő a termelés a becslések szerint: Portugáliában 8, Romániában 9, Magyarországon 12, Ausztriában pedig 18 százalékkal. Csak Németország és Görögország jelzett visszaesést, az előbbi 4, míg az utóbbi 9 százalékkal.  

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner