A francia borvidékeken visszaszorult a külföldiek érdekeltsége

Hírek
Tipográfia

A francia borvidékek külföldi felvásárlása 2011 és 2015 között csökkent, kivéve Bordeaux környékét, ahol 2014-ig jelentős kínai befektetések történtek - közölte szerdán a Vinea, a francia borászati tulajdonosi tranzakciók szakértője.

    A francia borvidékek két százaléka van jelenleg külföldi tulajdonban. A befektetések a Vinea szerint a gazdasági válság, az euró árfolyama és Franciaország imázsromlása miatt estek vissza.     
    A külföldi tulajdonú szőlészetek 90 százaléka Bordeaux környékén és a mediterrán partvidéken található: 41 százalékuk (193 birtok) Bordeaux-ban és környékén, 18 százalék (84 szőlészet) Languedoc-Roussillon vidékén, 13 százalék (62 birtok) Provence-ban, 11 százalék a Rhone völgyében és 7 százalék a dél-nyugati országrészben.
    Míg 2006 és 2010 között nyolcvan birtokot vásároltak meg külföldiek, 2011 és 2015 között 120 szőlészet került külföldi tulajdonba, de a növekedés kizárólag a kínaiaknak volt köszönhető - hangsúlyozta a Vinea.
    A francia borvidékek külföldi érdekeltsége hét országhoz köthető. Közülük a britek állnak az első helyen: a külföldi tulajdonban lévő szőlészetek 22 százaléka britekhez tartozik, őket követik a kínaiak (21 százalék), a belgák (17 százalék), a svájciak (9 százalék), az amerikaiak, a németek és a hollandok (6 százalék).
    A befektetők egyébként a borok elnevezésében és arculatában is a hazájukba irányuló exportnak megfelelő változtatásokat tesznek a Vinea szerint.
    A kínaiak a hirtelen és eufórikus felvásárlások után "kezdenek megfontoltabbak lenni és eladni. Rádöbbentek arra, hogy milyen nehéz távolról igazgatni (a birtokaikat)" - véli Geoffroy Braichotte, a Vinea Bordeaux-i konzultánsa.  
    Jóllehet a külföldi felvásárlások jelentősen lassultak az elmúlt években, a szőlészetek adásvétele és az össztermelés nem csökken, miután a francia befektetők visszatértek, s a termelők és a nagykereskedések is egyre gyakrabban fordítanak arra gondot, hogy biztosítva legyen az utánpótlás.

(MTI)

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner