Debreceni kutatók vizsgálják a tokaji borokat

Hírek
Tipográfia

Debreceni kutatók vizsgálják a jövőben a tokaji borokat - erről állapodtak meg szerdán a Debreceni Egyetem (DE) és Mád vezetői.

     A kutatást és az oktatást is érintő együttműködési megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón Tatárka József (független), Mád polgármestere régi vágyuknak nevezte, hogy tudományosan is alátámasszák a tokaji borok különlegességét.
    A Debreceni Egyetem segítségével szeretnék bizonyítani a borokban megjelenő ásványok egyedi és pozitív élettani hatásait, ami remélhetőleg élénkíti a térség turizmusát, és a helyi gazdaságfejlesztést is pozitívan befolyásolja – mondta.
    Mád az infrastruktúra biztosításával járul hozzá az egyetemi kutatásokhoz és az oktatáshoz annak érdekében, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék ötödét magában foglaló terület borai a nemzetközi piacon is erőteljesebben jelenhessenek meg - tette hozzá a polgármester.
    Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: az egyetem egészségipari törekvései találkoztak Mád elképzeléseivel, a megállapodás keretében a többi között a hegyaljai borok élettani és orvosbiológiai hatását fogják vizsgálni.
    "Kutatóink azt elemzik, milyen biológiailag aktív komponensek hasznosulnak akkor, ha például furmintot vagy hárslevelűt iszunk. Ezeknek a boroknak számos népbetegség gyógyításában lehet fontos szerepük, ilyenek többek között az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések" - mondta a rektor.
    Hozzátette: az együttműködés keretében további turisztikai, egészségtudományi kutatásokat terveznek, de az agrártudományokat és az élelmiszeripart is bevonják a közös munkába.
    Tatárka József kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a térségi gazdaságfejlesztés élénkítése érdekében a mádi önkormányzat szívesen támogatná egy közösségi főiskola létrehozását a településen.
    A közösségi főiskola segítséget nyújthatna a fiatalok helyben tartásában: a térségben használt borászati technológiák speciális szaktudást igényelnek, ezért szükség van a megfelelően képzett munkaerőre - fűzte hozzá a polgármester.

(MTI)

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner