Berlinben is bemutatkozott a Villányi Franc

Hírek
Tipográfia

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a minőségi magyar bor németországi ismertségének növelését célzó Magyar Szüret programsorozatot. A Magyar Nagykövetségen megrendezett eseményen kölön workshop keretében mutatták be a Villányi borvidék csúcsborait.

A Villányi borvidék eredetvédelmi rendszere idén kiegészült a szuper prémium borminőségi kategóriával, amelybe erős terméskorlátozással ( maximum 35hl/ ha), kizárólag 100%-os cabernet franc fajtából készült borok tartoznak. A prémium és szuper prémium kategóriákban palackozott 100% cabernet franc a borvidék zászlóshajójaként a Villányi Franc nevet kapta.
A borvidék új terméke november 25-én, a berlini Magyar Nagykövetség Magyar Szüret nevű szakmai rendezvényén mutatkozott be a német piacon. A eseményen több mint száz kereskedő, újságíró, vendéglátóipari és gasztronómiai szakember vett részt. A szakmai workshopon öt pincészet hat prémium Villányi Franc-ját mutatta be Keszler Beáta, az Ungaricum borkereskedés tulajdonosa.

A borok a bemutatás sorrendjében:

  • Wassmann Cabernet Franc 2012
  • Bakonyi Villányi Cabernet Franc 2012 Makár dűlő
  • Vylyan Cabernet Franc 2009
  • Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2003
  • Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2008
  • Gere & Weninger Cabernet Franc 2012 

„Idén nagyon nagy volt az érdeklődés, mind a négy szakmai programot teltházzal tartottuk meg. Előadásomban a válogatott borsor segítségével azt szerettem volna bemutatni vendégeinknek, hogy egy olyan speciális adottságokkal rendelkező terroir, mint Villány, mennyire karakteres, ugyanakkor mennyire változatos stílusjegyekkel rendelkező borokat tud adni. A Villányi Franc-ok között a Wassmann vagy a Bakonyi stílusában a Loir-völgyében termelt, míg a Vylyan és a Gere & Weninger inkább az észak-olasz borvidékek ültetvényeiről származó borokhoz hasonlítható. A Malatinszky Kúria két évjárata pedig határozott bordeaux-i stílusjegyeket visel. Mindeközben mindegyik tételben megtalálhatók azok a közös jegyek, amelyek összetéveszthetetlenül csak a Villányi cabernet franc-okra jellemzők. A november végi bemutató nem titkolt célja volt többek között az is, hogy Németországban is minél több háztartásban kerüljön magyar bor az ünnepi asztalra” - mondta el Keszler Beáta rendezvény után.

Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke a következőket mondta el az eseménnyel kapcsolatban:

„A Villányi borvidék fontos feladata, hogy a Villányi Franc külföldi megismertetésével elhelyezze önmagát Európa borászati térképén is. A Villányi Franc egyediségét és különlegességét számos nemzetközi és magyar borszakíró, borász és borszakértő emelte ki és díjazta már. A Villányi Franc a közelmúltban kapott VinAgora és Mundus Vini díjakon túl októberben felkeltette egy szakmai berkekben magas rangúnak számító német sommelier delegáció figyelmét is. Caro Maurer MW, Paula Bosch MS, Julia Pleitinger sommelier, Charlotte Barzen borkereskedő arra bíztatta a pincészeteket, hogy mutassák be boraikat Berlinben is.”

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner