Első magyar szaké szeminárium és kóstoló

Hírek
Tipográfia

Ami hazánkban a szőlő, az Japánban a rizs. A japán-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztésének egyik állomásaként London után Budapesten is megrendezték a japán nemzeti italt, a szakét (rizsbor) bemutató szemináriumot, mely a Sűdyés Társa tanácsadó cég és a Budapesti Gazdasági Főiskola közös szervezésében valósult meg március 3-án.

A szakmai napon a JRE, a Japán Rizstermelők és Feldolgozók Szövetségének küldöttsége tartott előadást és kóstolót 11, eddig hazánkban nem forgalmazott, különleges szakéból.

Az elmúlt évtizedben a magyarok egyre nyitottabbá váltak a távol-keleti kultúraés gasztronómia iránt. A tinédzserek és fiatal felnőttek rajonganak a japán gyökerű manga és animemozgalomért, egyre népszerűbb a japán nyelv, s gombamód szaporodtak el a teaházak, illetve néhány éve a minőségi japán vendéglátás is megjelent a magyar piacon. A magyartól igen különböző, egzotikus Japán egyre népszerűbb és vonzóbb a hazai emberek számára, a két nép közötti kölcsönös szimpátia az üzleti kapcsolatokban elért eredményekben is látszik, Magyarország egyik legjelentősebb ázsiai partnere Japán.

„A Sűdy és Társa több mint 15 éve foglalkozik azzal, hogy közelebb hozza a magyar és a japán vállalatokat egymáshoz. Bár kulturálisan nagyon különbözőek vagyunk, a mindkét nemzetre jellemző szorgalom és a műszaki fejlesztési területen mutatott kiemelkedő teljesítmény komoly kapcsolódási pont lehet. Japán már hosszú évtizedek óta a világ egyik vezető K+F országa, Magyarország számára pedig a hightech fejlesztési ötletek felkarolása és megvalósítása komoly kitörési pontot jelenthet. Cégünk jelentős magyar élelmiszer-export segítésében vesz részt, a mostani rendezvényünkviszont, a remények szerint, a szaké-import növekedéséhez vezet. A szaké európai népszerűsítését célzó kampány küldöttsége London után másodikként Budapestre látogatott el, ezzel is elismerve hazánk fontos szerepét a térségben.” – mondta el dr. Sűdy Zoltán, volt tokiói és bangkokimagyar nagykövet, a Sűdy és Társa Kft. ügyvezetője.

A JRE, a Japán Rizstermelők és Feldolgozók Szövetségének küldöttsége a Japán Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium támogatásával érkezett hazánkba, hogy bemutassa a rizsbor (szaké) készítés hagyományát, az ital speciális tulajdonságait ésa fogyasztási szokásokat.

ABudapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának szakmai együttműködésével megvalósult eseményen HideoNagai, a HAKUTSURU SAKE Brewing Co., Japán legnagyobb rizsbor készítő vállalatának igazgatójabeszélt az italról, majd Ádám Csaba, az Olimpia Étteremkonyhafőnöke mutatta be a szaké gasztronómiai felhasználási lehetőségeit, Nagy Zoltán, a London Academy of Bartenders egyik alapítója pedig szakéval készíthető koktélokat ismertetett. Az elméleti előadásokat követően az érdeklődők 11 különböző fajta hazánkban kevésbé ismert és jelenleg nem értékesített rizsbort is megkóstolhattak.A JRE célja az edukáción túl a magyar disztribúciós kapcsolatok kiépítésének megalapozása, melynek sikeressége esetén Magyarország lehet régiónk szaké kereskedelmi központja is.

„A BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán komoly hagyománya van a miénktől eltérő, egzotikus gasztronómiai kultúrák megismerésének, megismertetésének: egyik nagy múltú rendezvényünk az Ínyenc Klub, amelyen turizmus-vendéglátás szakos hallgatóink vezetőtanáraikkal közösen készítik el egy-egy távoli földrészétkeit, hogy mind sokrétűbb gyakorlati ismeretekre tehessenek szert. Külön öröm tehát számunkra, hogy a mai rendezvényen részt vállalhattunk ennek az igazán különleges italnak aszéleskörű hazai megismertetésében” – emelte ki Dr. Lugasi Andrea, a BGF KVIK Vendéglátási intézeti tanszék vezetője.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner