Lefőzték az első hazai kolostori kategóriájú sört

Hírek
Tipográfia

Budapesten bemutatták a Thomas Menner által Pannonhalmán 1701-ben alapított, és itthon elsőként dokumentált sörfőzde felélesztésének termékét, a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

A fennmaradt kolostori receptúrákból, sok-sok próbafőzéssel és teszttel kiválasztott, elsősorban férfiaknak szánt, különleges minőségű, karakteres sör évi 300-400 ezer liter mennyiségben készül.

A szakmai munkát a Corvinus Egyetem Élelmezéstudományi Karának Sör- és Szeszipari Tanszékével kötött együttműködés alapján kezdték. Az elegáns palackokban – koronazáras és csatos kivitelben – csapolva elsősorban szállodákban és éttermekben, kisebb mennyiségben szakboltokban, és Pannonhalmán helyi értékesítésben kerül forgalomba „Thomas Menner 1701®” márkanéven.

„A név kötelez – mondta a bemutató „sörömpölésen” Hansághy Péter ügyvezető. Sörünkben a hagyományos eljárással, de a legmodernebb technológiával, stílust, ízvilágot és a magas minőséget szeretnénk megjeleníteni. Ezek a sörben a kolostori kategóriát jelentik.”

„A Thomas Menner által 1701-ben alapított pannonhalmi sörház, az ország első dokumentált sörfőzdéje – hangsúlyozta Hansághy Péter. Épülete az elmúlt 313 évben mindig a vendéglátást szolgálta. Most érkezett el az idő, hogy a bencés rend 1786. évi feloszlatásával megszűnt sörfőzés újra beinduljon a turisták kedvelt látogatóhelyén, Pannonhalmán.”

Hegyesné dr. Vecseri Beáta, egyetemi docens, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője és Kiss Zsuzsanna, a Sör és Szeszipari tanszék laboratóriumának vezetője videó-üzenetben üdvözölte a bemutatóra érkezett újságírókat. „A különleges sörök technológiájának kidolgozásához speciális maláta típusokat próbáltunk ki többféle receptúra összeállításával. Különleges eljárással, forralásos cefrézéssel, meghosszabbított komlóforralással, hidegkomlózással és felsőerjesztésű élesztő felhasználásával történt a sör előállítása” – mondta a laborvezető. Hegyesné dr. Vecseri Beáta kiemelte: „Mi vagyunk Magyarországon az egyetlen sörkutató intézet, amely mind infrastrukturálisan, mind szaktudása alapján alkalmas arra, hogy egy termékfejlesztést végrehajtson. A „Thomas Menner 1701®” sörcsalád receptúrájának kidolgozásánál arra törekedtünk, hogy egyedi és különleges minőségű legyen.”

Bart Dániel sörszakértő, szakíró az európai kolostori sörök világából kiindulva bemutatta és érzékletesen kóstoltatta a „Thomas Menner 1701®” sörcsalád két tagját.

Uniós támogatással és magyar befektetőkkel a megújuló Pannonhalma Étterem (egykori Nagyvendéglő) épületében, kézműves sörfőzde és az ország első interaktív sörmúzeuma nyitja meg kapuit az év végén. A főapátsághoz vezető út mentén található étterem és sörház alkalmat kínál a turistáknak, hogy megálljanak és hódoljanak az egykori „sernevelésnek”.

A receptúra véglegesítésével, a mai nappal elindult hódító útjára a „Thomas Menner 1701®” első hazai kolostori kategóriájú sör.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner