Szüreti „Borangolás” az etyeki borvidéken

Hírek
Tipográfia

Az etyeki borászok ismét összefogtak azért, hogy boraikat még szélesebb körben ismertethessék meg a borkedvelőkkel, így augusztus 30-án megnyitja kapuit az etyeki szüretnyitó Borangoló.

Az etyeki borászok célja a rendezvénnyel, hogy a borkedvelők ne csak évente kétszer, hanem akár többször is megforduljanak a régióban.

Az Etyek-Budai borvidéket a pezsgő tradíciók és a termőhely alaki és földrajzi övi hasonlóságai miatt a szakértők a Champagne-hoz szokták hasonlítani. A pezsgőgyökerek nemcsak történelmi háttérre utalnak, hanem a termőhely adta potenciálra is.

A régió fekvése alapján része az Észak-Magyarország borvidékei által jellemezhető könnyű, friss fehérbor vonulatnak, azonban a magyar példák közül egyedülálló módon benyúlik a fővárosba is. Klímája a meszes talajoknak köszönhetően elsősorban a friss fehér borokat és a rozé borokat segíti kiteljesedni. A Budai dombok, a Zsámbéki medence, és a Velencei hegység domborzata pedig megvédi a szőlőit a fagyoktól és kiválóan biztosítja a terméknek a szükséges hő-összeget is.

Az etyeki régió fő borcsoportjába a gyümölcsös, friss fehérborok, illetve pezsgők, míg kiegészítő termékeibe a rozék és könnyű vörösborok tartoznak. Borainak meghatározó jellemzője a gyümölcsös, üde és friss ízhatás.

A Borangoló programjainak keretében számos gasztronómiai és kézműves kiállító kínálja majd portékáit.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner