Destillata 2014: 29 pálinkafőzde, 188 magyar érem

Hírek
Tipográfia

Nagyon szép magyar végeredménnyel zárult a 2014-as, ausztriai Destillata nemzetközi párlatverseny, ahol 11 ország 183 főzdéje összesen 1700 mintával nevezett, hazánkat 29 pálinkaház képviselte.

Idén a salzburgi Stiegkeller adott otthont a március 15-i díjátadó gálának, ahol a magyar főzdék 188 érmet szereztek, és az országok szerinti összesítésben a harmadik helyet érték el.
A Nemzetgyőztes 23 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett. A második helyen a Gyulai Pálinka Manufaktúra végzett, a harmadik pedig a Nobilis pálinkafőzde lett. A hazai főzdék március 19-én díjátadó fogadás keretében, a Mezőgazdasági Múzeumban vehették át az érmeket dr. Budai Gyula államtitkártól és Wolfgang Lukas ügyvezető igazgatótól.

A Destillata nemzetközi párlatverseny huszonkét éve indult Ausztriában, Magyarország több mint egy évtizede képviselteti magát az eseményen, s a hazai pálinkafőzdék minden évben szép eredményeket érnek el a 100%-ban gyümölcsből készülő párlatok különböző kategóriáiban. Az év elején beküldött tételeket nemzetközi szakmai zsűri értékeli, s a bírák összetétele szinte minden évben változik.

A Destillata kóstoló zsűritagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek minőségorientált és független munkáját kóstolótréningek és továbbképzések biztosítják. A kóstolóbizottságok a főzdék által nevezett, legalább kétszeres szűrőn átjutott mintákat négy szempont alapján értékelik: illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, tehát az összbenyomás.

Wolfgang Lukas ügyvezető igazgató elmondta: a Destillata idei versenyére 11 ország 183 főzdéje nevezett, mintegy 1700 mintával. Magyarországról 29 főzde 258 tétele vett részt a versengésben. A magyar főzdék összesen 188 érmet szereztek. A legsikeresebb az Agárdi Pálinkafőzde lett – összesen 23 éremmel -, és ezzel “nemzetgyőztessé” is vált. Magyarország - az Agárdi sörpárlatával - elnyert egy év párlata címet, továbbá 11 arany, 92 ezüst és 84 bronzérmet.

A magyar főzdék idén is kiválóan szerepeltek a párlatversenyen, összesen 188 érmet (1 Év Párlata, 11 arany, 92 ezüst, 84 bronz) szereztek. Az összesített eredmények alapján Ausztria (618 éremmel) végzett az első helyen, a második (317 éremmel) Németország, harmadik pedig hazánk lett (188 éremmel).

A zsűri a nevezők által beadott termékek közül 3+1 kategóriából – a legjobb eredményt elért párlatok (pálinkák) pontszámainak átlagolásával – a főzdék versenye során nyújtott teljesítményét is értékelte. Így az összesített pontszámok alapján a sorrend a következő: az Agárdi Pálinkafőzde lett az első (4,44 ponttal), a második legeredményesebb a Gyulai Pálinka Manufaktúra (4,31 ponttal). A Nobilis pálinkafőzde, az Árpád és Vadász Pálinka, a Rácz és Rácz Pálinka Manufaktúra és a Schiszler Pálinka egyaránt 4,25 pontot szerzett.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner