Csak kisebb hibákat talált a rozéknál a Nébih

Hírek
Tipográfia

Összesen 28 terméket vizsgáltak élelmiszerbiztonsági, minőségi és kedveltségi szempontok szerint.

A rozé bor napjainkban nagy népszerűségnek örvend, ahogyan a belőle készülő fröccs is a nyár egyik slágerterméke. A nagy kereskedelmi áruházláncok kínálata alapján összesen 28 kékfrankos rozét vizsgáltak a hivatal munkatársai. Valamennyi 2016-os évjáratú, száraz bor volt. A NÉBIH referencia laboratóriumában – többek között – a termékek tényleges- és összes alkoholtartalmát, hamutartalmát, valamint aszkorbinsavtartalmát is mérték.

Ellenőrizték továbbá, hogy a borok színezéséhez használtak-e nem megengedett mesterséges vagy természetes színezéket a gyártók, illetve hogy kimutatható-e idegen cukor a termékekben. Jó hír, hogy egyetlen esetben sem tartalmaztak sem mesterséges, sem hozzáadott természetes színanyagot a rozék. A 6 terméken szúrópróbaszerűen elvégzett NMR és izotóparány vizsgálatok eredményei alapján a termékek cukoreredete is megfelelt.

Kijelenthető tehát, hogy a vizsgált rozé borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A címkék ellenőrzése során a 28 ital közül 3 estben találtak jelölési pontatlanságokat a borászati felügyelők. Az egyik tételnél például a címkén feltüntetett értéknél magasabb alkoholtartalmat mértek. A hiányosságok miatt a gyártókat figyelmeztetésben részesíti a NÉBIH.

Ha Szupermenta termékteszt, akkor a kedveltségi vizsgálat sem maradhatott el, melynek során szakértők és borkedvelő laikusok bírálták a rozékat. Az értékelők a termékeket külső megjelenésük, színük, illatintenzitásuk, ízük, zamatuk és összbenyomásuk szerint pontozták.

A kóstolók kedvence a Molnár Mátrai Kékfrankos Rosé lett. A Szupermenta rangsorban másodikként végzett a Gedeon Birtok Kékfrankos Rosé. A dobogósok sorát harmadik helyen a Babarczi Szőlőbirtok Pannonhalmi Kékfrankos Rozé zárta.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

trendfm

Chef pincer banner