Egy magyar pezsgő is platinium díjat kapott a Decanter versenyén

Hírek
Tipográfia

A legnagyobb nemzetközi borversenyen a Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgője, a Szent Tamás furmintja, valamint a Pajzos Tokaj két édesbora is platinát kapott.

A DWWA a legnagyobb nemzetközi borverseny, amelyre idén rekord számú, 17 200 nevezés érkezett és zsűrizésükben 219 nemzetközi szakértő vett részt Londonban. A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjével tűnt ki a mezőnyből, 95 ponttal Platinum – Best Hungarian Sparkling díjat kapott. Tokaj borai mellett így idén először pezsgővel is sikerült platinaérmet kiérdemelni a világversenyen.

Tokaj ugyanis három platinaérmet nyert el a világversenyen; a legjobb hazai száraz fehérbor a Szent Tamás Pincészet 2013-as Furmintja lett, a Pajzos Tokaj két édesbora is platinát kapott. A tíz hazai aranyérmes közül nyolc szintén tokaji siker, kettő pedig a badacsonyi Villa Sandahl borainak szól. Somlóról a Kreinbacher Birtok két bora is bronzérmet kapott, az Öreg Tőkék Bora a 2015-ös évjáratból 88 ponttal, a Furmint 2015 pedig 87 ponttal – derül ki a Kreinbacher közleményéből.

A Decanter World Wine Awards versenyt 2004-ben rendezték meg először és a mezőny évről évre nő, 2017-ben rekord számú bort és pezsgőt zsűriztek. A DWWA a legnagyobb és egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetés a borvilágban, április végén több mint kétszáz szakértő gyűlt össze Londonban, köztük 65 Master of Wine és 20 Master Sommelier. A díj társalapítója, Steven Spurrier idén átadta a zsűrielnök címet, a posztot három szakértő megosztva töltötte be: Sarah Jane Evans MW (Master of Wine – a legmagasabb szintű nemzetközi borszakértő), Michael Hill Smith MW és Gerard Basset MW OBE (a Brit Birodalom Rendjének tiszti rangja) MS (Master Sommelier – a sommelier szakmában megszerezhető legmagasabb nemzetközi cím). A kóstolás vakon, borvidékenként és stílusonként történt, a szakértők pontjait összehasonlítva döntöttek az érmekről.

A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic pezsgőjét 95 pontra értékelték a versenyen, ezzel bekerült a kategória legjobbjai közé és az újabb fordulón kiérdemelte a PLATINUM – BEST HUNGARIAN SPARKLING díjat. A verseny történetében hazai pezsgő először kapott az aranyéremnél magasabb elismerést.

A legjobb hazai pezsgőnek választott Brut Classic tradicionális módon készül, alapja furmint, némi chardonnay-val kiegészítve, minimum 22 hónapig seprőn érlelve. A DWWA értékelésében kiemelte kivételes élénkségét, hosszan tartó utóízét, finom habzását és aromáit.

A Kreinbacher Birtok minden palack pezsgője Méthode Traditionnelle módszerrel, palackban erjesztve és érlelve készül, ahogy a franciaországi Champagne régióban. Nem ez az egyetlen közös szál Somló és Champagne között, a Birtok tanácsadója Christian Forget, a Paul Bara pincemestere, és a Birtok forgalmazóként három további champagne-házat képvisel.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

trendfm

Chef pincer banner