Félévszázados lett a kebab Londonban

Hírek
Tipográfia

Mint az organikusan, gombamód szaporodó street food variánsoknál általában nem igazán tudni, hogy melyik is volt igazán az első, de Nagy Britanniában 1966-ban nyílt egy kebab shop, így a több milliárd eurós biznisznek a nyugati kultúrkörben ez lehetett az egyik alapköve.

A brit Guardian a döner Kebab ötvenedik születésnapját ünnepelte, amelyből Magyarországon inkább a görög girosz változat vált először ismertté. A lényeg azonban ugyanaz: a nyárson forgó hústoronyról a pirult részeket lemetszve zöldségekkel, szószokkal pitába csomagolva ehetünk valami kiadós szendvicsfélét. Ennek gyökereit Törökországban egyébként már a tizennyolcadik századig is visszavezetik, és a görög változat is egészen korán népszerű volt Athénben és New Yorkban, de az igazi robbanás Németországban következett be a hetvenes években. Ott Mehmet Aygün vagy Kadir Nurman terjesztette el 1971-ben és 1972-ben.

A kebab amúgy szerte a világon a legelterjedtebb hozzávalója egy görbe éjszakának, amit a jelentős mennyiségű alkoholtól elbódulva is könnyedén megtalál mindenki, mint megfelelő kiegészítőt, de az irodákból kiszaladó alkalmazottaknak is gyakran megfelelő megoldás.

A Guardian a világszerte elterjedt street food mélyebb összefüggéseire s rávilágít. Annak ugyanis, hogy Németországban ilyen széles körben elterjedt a húsos szendvics nagy szerepe volt a népes török kisebbségnek. Őket a második világháború után hívták be vendégmunkásnak, amikor a gazdaság szárnyalt, de nem állt rendelkezésre megfelelő számú olcsó munkaerő. Aztán amikor a gazdaság hanyatlani kezdett, rengeteg kirúgott török munkás kebebüzletet nyitott. Innen kezdődött a nagy felfutás.

Ha valaki nagyban gondolkodna

Az étel elterjedésének sebessége jól mutatja, hogy a globalizáció milyen hatékony, így Sydneytől San Franciscóig vagy Budapestig bárhol találunk az italozáshoz megfelelő kebabot az utcákon. Az Európai Török Dönerkészítők Szövetsége szerint jelenleg több mint 200 ezren dolgoznak az üzletágban, amely évente 3,5 milliárd eurós forgalmat bonyolít le. Az elmúlt ötven év tehát igencsak sikeres volt.

Évről évre Magyarországon is megjelennek azok a felmérések, tesztek, szavazások, hogy melyik kebabos, gyrosos a legjobb Budapesten vagy az országban, de az olvasóink kollektív emlékezetének segítségével arra lennénk kíváncsiak, hogy melyik is volt Budapesten vagy Magyarországon az első ilyen büfé. Írja meg az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címünkre, vagy a Facebook-oldalunkra hozzászólásként, hogy melyikre emlékezik ön elsőként!

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner