Az aszúnak kellene lennie a karácsony ízének

Hírek
Tipográfia

A tokaji borkülönlegesség tényleg magában hordozza azt, amit az ünnep jelent: a mézet, az aszalt gyümölcsöket és az aranyragyogású elemelkedést a hétköznapoktól. Most egy közösségi kampánnyal arra igyekeznek rávenni a hazai fogyasztókat, hogy a magyar borkülönlegességgel koccintsanak az ünnepekkor.

A kampányt szervező Wineglass Communication szerint ha az év végi ünnepeknek íze lenne, olyan lenne, mint a tokaji aszúé: tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. A karácsony pedig így elképzelhetetlen tokaji aszú nélkül, hiszen ez Tokaj-Hegyalja legszebb, legegyedibb arca, ami csak palackba zárható.

Különajánlat az éttermekben

Ezért aztán azzal céllal hozták létre a #KoccintsAszuval közösségi kampányt, hogy az ünnepek előtt felhívja az emberek figyelmét a tokaji aszúra, erre a világviszonylatban is egészen különleges bortípusra, és növelje a borkategória kapcsán a tudatosságot a hazai fogyasztók körében

Aki csatlakozik a frissen létrehozott Facebook-oldalhoz, tokaji pincészetek aszúit, aszúhoz illő recepteket, érdekes tudnivalókat, a programhoz csatlakozó éttermek, borbárok ajánlatait, karácsonyi inspirációkat találhatja meg.

A programhoz csatlakoztak éttermek és borbárok is, hiszen a fogyasztók itt találkozhatnak legkönnyebben az aszúval. A résztvevők vállalták, hogy az adventi időszakban pohárra kínálnak tokaji aszút, és ezt aktuális ajánlatukban ki is emelik. Izgalmas gasztronómiai élményben lehet része azoknak, akik olyan étterembe látogatnak, ahol tokaji aszúkat párosítanak desszertekhez vagy például libamájas fogásokhoz.

A botritisz segít koncentrálni a szőlőt

A tokaji mikroklíma speciális, ennek köszönhetően évről évre rendszeresen és jelentős mennyiségben terem aszúszem, amiért egy gombafajta, a Botrytis cinerea felel. A Bodrog és a Tisza közelsége ebből a szempontból fontos, a folyók felelősek a reggeli páráért, a napközbeni száraz idő pedig segíti az aszúszemek kialakulását. Ha a gomba egészséges, érett bogyókat támad meg, akkor indul be az aszúsodás folyamata. A botritisz által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Az itteni szőlőfajták közül a furmint a legfontosabb, remek savbeli adottságai itt is kamatoznak, de a többi tokaji fajta is jól aszúsodik.

Mivel a fürtökön belül nem egyenletes az aszúsodás, ezért az aszús szemeket folyamatosan szüretelik. Rengeteg és aprólékos kézimunkát igényel ez a folyamat, egy tapasztalt aszúszedő is csak 6-7 kiló aszúszemet tud egy nap gyűjteni. Évjárattól függően többször is szednek, viszont csak a szépen aszúsodott szemeket csípik ki, így akár 4-5 alkalommal is visszatérnek egy-egy tőkéhez. Már csak a szüretelés folyamata is indokolja a borok magasabb árát, hiszen hatalmas a kézimunkaigénye, ezzel a módszerrel a világ többi édes boros vidékén nem találkozhatunk.

Miután a szemek nedvességtartalma elpárolgott, az aszúszemeket azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban 1-2 napon át rendszeres keverés mellett ázni hagyják, hogy feltárják a beltartalmat. Az áztatás végén az így kapott aszútésztát leveszik, préselik, majd az ebből kinyert mustot erjesztik aszúborrá. Ezek után legalább másfél évig hordóban és egy évig palackban kell érnie, mielőtt a boltok polcaira kerülne.

A palackban is érik a bor

A puttonyszám az a „misztikus” jelzőszám, ami az aszú édességét, koncentrációját jelzi. Az elnevezés a készítés hagyományos eljárásából ered, mely szerint egy gönci hordónyi (136 l) borhoz vagy musthoz annyi puttony (kb. 25 kg) aszúszemet adnak, ahány puttonyos bort szeretnének belőle készíteni. A 2013-as szürettől változott a borvidéki előírás, a kierjedés utáni maradékcukor-tartalomnak minimum 120 gramm/liternek kell lennie, ez a korábbi rendszer 5 puttonyos aszújának felel meg, a puttonyszám jelzése sem kötelező többé.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy meddig érlelhetők, milyen hosszan tárolhatók ezek a borok. Megfelelő körülmények között – ez véletlenül sem a szekrény tetejét jelenti – évtizedeken keresztül élményt nyújtanak az aszúk. A magas cukor- és savtartalom garantálja a hosszú életet, és még a palackban is érnek. Egy jól tárolt 20 éves aszút élmény kóstolni, az aromák kicsit átalakulnak, újabb rétegekkel gazdagodik, nem csoda, ha a komoly borgyűjtők is kedvelik.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner