Így kávézunk 2016-ban: 7 trend amely a jövőt jelentheti

Hírek
Tipográfia

Míg Magyarországon az ár sokkal fontosabb tényező a környezet­tu­da­tos­ság­nál, azért sok minden változóban van. Sorra jelennek meg az újhullámos kávézók, amelyek már más szemlélettel állnak a fekete ital elkészítéséhez.

Jelenleg nálunk egyértelműen az olasz kávévilág viszi a prímet az erős pörkölésből származó mogyorós, kesernyés ízei­vel és a hihetetlenül tömény eszpresszóival, de az új generációs fogyasztók, a fiatalok már másra is nyitottak. Ők szívesen isznak gyümölcsösebb ízű, akár filterrel, akár dugattyús módszerrel készülő hosszabb verziókat, de a sok tejjel készülő hosszú habos kávék is népszerűek a körükben. Összegyűjtöttünk pár trendet, amelyből láthatjuk, hogy a kávévilágban milyen új irányvonalak terjednek, és akár meghatározhatják majd a jövő kávézóit is.

Cascara – gyümölcstea kávéból
Spanyol eredetű szó, jelentése: héj, esetünkben a kávécseresznye lehántolt és kiszárított héja, amiből teát főznek. Bolíviában Sultana, Jemenben Qishr néven ismert. Íze leginkább egy gyümölcsteára emlékeztet, de élénkítő hatásáról is beszámoltak, annak ellenére, hogy a koffeintartalma elég alacsony. Mostanában a kávévilágban egyre fontosabb tényezővé vált, hogy semmilyen felesleges hulladék ne kelet­kezzen a feldolgozás során. A kávécseresznye héját ezért szárítva, megőrölve lisztként is felhasználják, amelyből gluténmentes süteményt is lehet készíteni, és még a Földnek környezetterhelését is enyhítheti.

Nitro kávé – egy korsó csapolt kávét!
A hideg kávés italok már korábban is komoly népszerűségnek örvendtek, de most a Nitro ezen a területen egyértelműen átvette a veze­tést. A már nálunk is kapható ital lényege, hogy a kíméletes eljárással készült hosszú kávét nitrogéngázzal csapolják, amelynek eredménye leginkább a Guinness sörhöz hasonló krémes koffeines ital lesz. A Nitro kávé nemcsak ízben és állagban hasonlít az írek sörkülönlegességére, de abban is, hogy ezt is egy sörcsaphoz hasonló berendezéssel mérik ki a poharakba. A nemrégiben megjelent sütő­tökkel készülő Pumpkin Nitro Lattét már azért való­színűleg a műfaj vadhajtása lehet.

Cikória – a háborús évek romantikája
A leginkább kávépótlóként használt cikóriakávé nagy visszatérését jósolja a Camanoislandcoffee.com. Az Egyesült Államokban leginkább polgárháború idején New Orleansban elterjedt koffein­mentes ital egyre népszerűbb ismét a világban. A cikória egyébként egyike a legősibb zöldségféléknek, és a mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik, míg gyökeréből kávépótlót készítenek.

Milyen vízből főzzünk?
Az idei év nagy témája a kávészakértők világában a víz kérdése, ­hiszen az ital mindössze 2 százalékát teszi ki a kávé, a többi 98 százalék az éltető elemből áll. Egyre többen teszik fel azt a kérdést, hogy milyen vizet használjanak a kávéfőzéshez. Az ásványi anyagokban gazdag víz ugyanis nemcsak a kávéfőzők vízkőképződésére hat negatívan, de az ízek is kevésbé intenzívebben jönnek át, ha ezt használjuk. Sokan ezért inkább ásványvíz helyett forrásvizet használnak, míg mások a víztisztító berendezésekkel kezelt vízre esküsznek. Így az eszpresszón is sűrűbb és tartósabb lesz a krém.

Kombinált italok – ez most kávés tea, vagy teás kávé?
Ha már a Cascara esetében láttuk, hogy kávéból is készülhet tea, akkor több újhullámos kávékészítő szerint már az sem az ördögtől való, ha a kávét és a teát egyszerre főzik le. A módszer Ázsiában már egyre népszerűbb, és a kávékoktélok között sem ritka a kávé-tea kombináció.

Szuperbiztos elkészítési technológiák
A különböző kávékészítési módszereket mára egyre kifinomultabban lehet szabályozni egészen a kávéőrlemény szemcsenagyságától a filterben használt szűrő vízát­eresztési sebességén keresztül, a vízmelegítő kanna pontos hőmérsékletéig. Az egésznek persze semmi értelme nem lenne, ha különböző módszerekkel készült italoknak nem lenne meg a pontos receptúrája, amit a szakképzett baristáknak ismerniük kell.

Nem pultos, Barista
A jó kávék elengedhetetlenül nagy szakértelmet követelnek meg. A baristák szerepe ennek megfelelően egyre növekszik, és egyre kevésbé gondolnak rájuk úgy, mint pultosokra, akik a kávézókban éppen kávét szolgálnak fel. A szerepük egyre inkább a koktélkeverő sztármixerekére hasonlít.

A cikk az októberi Chef&Pincérben jelent meg

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner