Jack D. ragaszkodik barlangjához

Hírek
Tipográfia

Egy kis barlangi forrás az egyik titka annak, hogy Jack bácsi whiskey-je az amerikaiak kedvencévé tudott válni. Pont emiatt nem lehetne ezt az italt a világ bármely más részén gyártani. A hagyaték egyre bővül – akárcsak a lepárlók, úgy a kádárműhelyek és a raktárak száma is emelkedik. A legújabb beruházás 100 millió dollárba kerül.

A Brown-Forman, a Jack Daniel’s anyatársasága a közeljövőben több mint 100 millió dollárt költ lepárlóinak termelési, valamint raktározási kapacitásának növelésére. A történelmi szeszfőzde, már 150 éve működik ugyanott, ahol egykor a nagymester, Jack Daniel megalapította. Jeff Arnett lepárlómester szerint ennek a beruházásnak köszönhető, hogy Amerika kedvenc whiskey-jének nem kell költöznie, és a hagyományokat megőrizve „továbbra is minden csepp Jack Daniel’s Lynchburgben készülhet”. A beruházásról Tennessee állam kormányzója, Bill Haslam nemes egyszerűséggel így nyilatkozott: „A Jack Daniel’s állami kincs, örömmel tölt el, hogy virágozni látom.”

 A whiskey egyik nélkülözhetetlen alapanyaga a kristálytiszta forrásvíz, amely egy kis tennessee-i barlangból származik. A cég mindenben hű marad Jack bácsi receptjéhez, így a víz minőségéből sem enged. „A márka sikerének kulcsa az a kis forrás, amely a vasmentes vizet szolgáltatja a whiskey-készítéshez. A bővítést csakis itt képzeljük el, Lynchburgben!” – jelentette ki Arnett. A víz tárolásához egyébként nemrégiben egy 10 millió gallonos tartályt is emeltek, hogy egy esetleges szárazság bekövetkeztekor se szüneteljen a termelés.

A terjeszkedés a hordógyártást is érinti, hiszen a Brown-Forman új kádárüzemet épít. Az első frissen pörkölt hordók 2014 májusában gördülnek majd le a 60 millió dolláros műhely futószalagjáról. Az 53 gallonos hordókat a hagyományoknak megfelelően, fehér tölgyből, szögek nélkül készítik majd. Arnett elmondása szerint ezzel további terjeszkedés várható: „Mivel több hordót töltünk meg, több raktárra van szükség. Az elkövetkező években szeretnénk a világ minél több pontjára eljuttatni legendás whiskey főzőnk örökségét.”

 Az ital eladási számai az Egyesült Államokban 21 éve töretlenül nőnek, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Lengyelország és Dél-Afrika pedig kulcsfontosságú piacokká váltak. A Jack évente több mint 160 országban, nagyjából 11 millió karton whiskey-t ad el, hazánkban pedig folyamatosan kétszámjegyű növekedést mutat. 2012-ben közel negyedmillió liter fogyott a márkából itthon.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner