Negyedévszázados lett a Budapest Borfesztivál

Ital
Tipográfia

Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye együtt nőtt fel a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával. Idén szeptember szeptember 8-11. között a Budai Vár teraszain lehet megkóstolni, hogy azóta hová is jutottunk.

Tizenkilenc borvidékről 190 kiállító várja több ezer bort felvonultató kínálatával a látogatókat a 25. Budapest Borfesztiválon, amelyet a nagyközönség számára szeptember 8. és 11. között rendeznek meg a Budavári Palotában.

Pár Borpár: egyet fizet – kettőt kap

Idén a Borfesztivál 25. születésnapja különleges alkalmat ad arra, hogy a magyar borkultúra megújulásának emblematikus alakjaival közösen tekintsünk vissza az elmúlt közel három évtizedre a kétnapos Boregyetemen. A hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű rendezvényen, szeptember 5-én, hétfőn, izgalmas utazást tehetünk a kilencvenes és a kétezres évekbe, majd napjaink trendjeihez visszatérve áttekinthetjük, mi változott a borkészítés, a gasztronómia és a borfogyasztási szokások terén. Mindezt persze a korszak meghatározó borait kóstolva.

Érdekes kezdeményezésnek ígérkezik a Pár Borpár című projekt. A szakmai kóstolókon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg. A látogatók visszajelzéseket gyűjthetnek az új technológiai megközelítések eredményeiről, amely egyfajta „tesztkóstolás” lesz a hozzáértő közönség számára. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják meg, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz. A programhoz csatlakozó kiállítók a kóstolás lehetőségét saját standjuknál biztosítják, személyesen a borász, vagy egy megfelelően jártas szakember vezetésével.

A Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai című különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújt segítséget a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást a rendezvény. A Borfesztivál célja, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet megismerhessenek és megkóstolhassanak a vendégek.

Street food és terített asztal

Ahogy a bor nélkülözhetetlen része a gasztronómiának, úgy Borfesztivál sincs változatos kulináris élvezetek nélkül. A Borfesztivál célja évek óta az, hogy széles kínálatot biztosítson a hagyományos fesztiválkonyhától a street foodon át a gourmet különlegességekig, hogy mindenki megtalálja a kedvére - és a borához - való falatokat! Újdonságok és régóta kedvelt klasszikusok egyaránt megtalálhatóak a gasztronómiai kiállítók között. Gourmet vonalon nagy örömmel üdvözöljük a sokak számára szinte kultikus, újlipótvárosi Sarki Fűszerest, amely először jelenik meg a fesztiválon. A prémium különlegességek szerelmeseit újra várja A Szarvasgomba Világa, és új, nagyobb helyen - ezúttal a Tokaji Udvarban- jelenik meg a Gerbeaud Café,  hogy ne kelljen messzire menni egy aszúért a süteményekhez. Az édes életet néhány standdal odébb a Bolka Bonbon és a Molnár's Kürtőskalács teszik teljessé. Igazi street food orgiával is készül a látogatóinak a Borfesztivál: a Gasztro Sétányra érkezik a Low Cost Gourmet Trailer a már jól ismert Montenegrói Gurman - Reinpold's KOLBice - Bakker hármas mellé. Nem kell messzire menni az igazi olasz falatokért, csak pár lépés a Balatoni Udvarban a Kométa Corner. A burgerrajongók ideális célpontja a Budapest Burger és a Szittya Buci, míg a sajtkedvelők tobzódhatnak a SZEGA Market, a SZEGA Nemzetek Sajtversenye vagy épp az NG Sajtterasz kínálatában. Az igazi, hamisítatlan fesztiválkonyha is jelen lesz: a rendkívül sokszínű Országkonyha az Oroszlános Udvarban, míg az ízletes, házias fogásokat szállító Csülök Bár a keleti teraszon gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhes. Étel és bor után pedig elengedhetetlen a kávé, a Borfesztivál idei kávépartnere a Nespresso, amely minden, szeptember 1-ig elővételes jegyet vásárló vendéget meghív egy csésze espressora!

Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. Előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, a borozgatás vagy a koncertek után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. A „Terített asztal” jegy magában foglalja a Borfesztivál napi belépőjegyet soron kívüli bejutással, 2 órányi időtartamra exkluzív helyen egy terített asztalt egy háromfogásos ebéddel vagy vacsorával, és VinAgora díjnyertes borokkal.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner