Így sörkorcsolyázik a világ

Ital
Tipográfia

Összeállításunkban felvillantjuk, hogy a világban milyen kis apró ételek csúsztatják meg a söröket, hátha segít abban, hogy kitaláljuk mi is a magunk hazai sörkorcsolyáit.

Ha Görögországban beülünk egy sörözőbe, jó eséllyel egyből hoznak az ital mellé pár ropogtatni való zöldségrudacskákat, chipset, olívabogyót, de biztosan lehet 2–3 euróért pár falatos mezzéket rendelni. Ha Szentpéterváron akarunk ledönteni egy Baltikát, már rágcsálhatjuk is hozzá a barna kenyérből vágott, megpirított csíkokat, amit fokhagymás olajjal locsolnak meg. Ráadásul ma már a tapasbárokban sem csak bort és sherryt szürcsölnek a vendégek a kistányérnyi étel mellé, hanem gyakrabban sört. A munka után Japánban is sörrel vezetik le a nap végén a feszültséget az izakajákban vagy jakitori–jákban, és kis nyársas falatokat rágcsálnak hozzá. A csehek csípős sajtjai pedig szinte mindig újabb sör legurítására kötelezik a vevőt. Nézzünk tehát párat a világ sörkorcsolyái közül!

Tapas – már nem csak borhoz

Ma már Budapesten sem megy ritkaságba egy–egy tapasbár, így szinte mindenki ismeri a spanyol gasztrokultúra remekeit. Több spanyol régióban, ha rendelünk egy italt, egy tapas már érke­zik is hozzá. Sört éppúgy rendelhetünk hozzájuk, mint bort, sherryt vagy akár mustot (mosto) is. A tapasnak széles variációi léteznek, egy helyen általában 8–12 félét tartanak. Ritka, ha nincs legalább egyféle olívás fogás, de a tengeri herkentyűk is legalább ilyen általánosak, ahogyan a helyi sonkák és kolbászfélék. Gyakran erősen fűszeresek, csípősek és a fokhagymát sem spórolják ki a falatokból. Manapság egyre gyakoribbak azok a helyek, ahol a csúcsgasztronómia igényességével alkotják meg a csöppnyi fogásokat. Innen érdemes lehet tehát ihletet meríteni.

Mezze – a padlizsánkrémtől a souvlakiig

A törökök nálunk „csak” 150 évig vendégeskedtek, de így is óriási hatással voltak a gasztrokultúránkra. A Földközi-tenger népeinél és a Balkánon azonban több helyen még komolyabb nyomot hagytak. Az egyik ilyen a mezze, mazzeh vagy mazze attól függően, hogy mely területen járunk. A legtöbb alkoholt árusító üzletben megtalálhatóak, így a sör mellett a rakit, ouzót kínáló kis helyeken is megkaphatjuk. Gyakran krémek, pástétomok formájában kerül az asztalra, mint a padlizsánkrém, a fok­hagymás sárgaborsókrém vagy a hummusz esetében, de a grillezett polip és a tenger gyümölcseiből készült saláták is népszerűek. Egy görög falusi rendezvényen pedig a hidegen árult sör mellé nem sült kolbászt vehetünk, mint nálunk, hanem pár egy eurós souvlakit. A mediterrán fűszerekkel és fokhagymák­kal pácolt nyársas húsokat faszénen sütik, és egy fél citromot adnak hozzá, amellyel bőségesen locsolhatjuk a húsun­kat és a végén még a kezünket is megtisztíthatjuk.

Cseh sörkorcsolyák – a vízbefúlt öröksége

A hozzánk legközelebb eső olyan ország, ahol a sörnek komoly kultusza alakult ki. Ebben a kultuszban pedig a cseh sörfalatkákat külön liturgia illeti meg. A Habsburg-monarchia révén a hozzánk közelálló ízek legfőbb képviselője a nakladany hermelin, azaz a csipős paprikával, hagymával és fűszerekkel olajban pácolt cseh camembert sajt. Itt még az sem gond, ha már alaposan érett sajtból készül, csak többet hozzáad a csípős, pikáns ízhez. Ugyancsak fő­szereplő a vízi hulla, azaz az utopenec, amely a legenda szerint a feltalálójáról, egy molnárlegényről kapta a nevét, aki a vízi malma mellett lelte halálát. Előtte azonban a csehek szerencséjére elterjesztette a hagymás, fűszeres, ecetes vízben pácolt szafaládékat a cseh kocsmák­ban. Mindkettőhöz remekül illik a barna kenyér, illetve természetesen a kiváló cseh sör. Remek választás a sör­korcsolyákra Csehországban még a kis grillkolbászka, a füstölt nyelv és persze a pástétomok is. Ezeket könnyedén le lehet tesztelni több hazai cseh sörözőben is.


A jakitori fehér faszénen az igazi

Amilyen közel vannak hozzánk kulturálisan és fizikailag a csehek, annyira távoli világ a japánoké. A sörkorcsolyák funkciója azonban éppen úgy kialakult náluk is. A szigetország népe a napi munka feszültségeit ha nem a pacsinko­szalonok nyerőgépeinél vezeti le, akkor előszeretettel beül az izakaja elnevezésű helyekre, ahol az italok mellett apró falatokat is rendelhet. Ezek egyik igen elterjedt altípusa a jakitori-ja, amely a nyársas ételekre, a jakitorira specializáló­dott. Ezek csirkéből, illetve a csirke szívé­ből és májából is készülnek. Fontos itt is persze az a szósz, amivel a sütés során megkenik, illetve belemártják az alapanyagot. Hagyományosan a hosszan égő fehér faszenet, a binchōtant használják, amely nem ég olyan kellemetlen szaggal, mint a többi faszén. A többi izakajákban a hagyományos japán fogások is meg­találhatóak, mint a szasimik, a szusik, valamint a tofus és ikrás ételek. Érdemes lehet kipróbálni nekünk is a magunk nyársas verzióját.

Idén első ízben hirdette ki a Sörszövetség Magyarország Sörkorcsolyáit a láger, a búza és a barna sör kategóriákban. 49 pályázat közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legfinomabb sörkorcsolyákat. Az idei győztesek a toros derelye, a tepertős rétespogácsa és a lisztmentes csokoládétorta.

Most csütörtökön pedig még utoljára megkóstolhatóak a Sörgasztronómiai Hét fogásai kilenc neves budapesti étteremben. A menü minden étterem saját profiljához igazodik, amelyet a helyi séf állított össze, egy előétel, egy főétel és egy desszert kombinációjával természetesen a hozzá illő sör kíséretében.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner