A hatóság júniusi ellenőrzésén letesztelt 13 halsütőt, kiosztott több mint egymillió forint bírságot, 100 kilogramm halnál nem stimmeltek a papírok. Azért a balatoni halászlét nem pangásiusból kellene főzni.

A Nébih élelmiszerbiztonsági, érzékszervi, laboratóriumi és kedveltségi szempontból is körbejárt 13 halsütödét a magyar tenger partja mentén.

Javítottak, újra kinyitottak

A szezon elején feltérképezték az ismertebb halsütödéket, és kiválasztottunk 13 sült hekket is árusító vendéglátóhelyet, amelyek közül 7 a Balaton északi, míg 6 a déli partján található. A kiválasztott sütödék közül volt olyan, amely kimondottan különböző halételek készítésére specializálódott, de akadtak olyanok is, amelyek széles vendéglátó termék választékuk mellett halételeket, így sült hekket is kínáltak.

Az ellenőrzések és tesztek még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak, így a nyár kiemelt heteiben az ellenőrzött vendéglátóhelyek a hatósági intézkedéseknek köszönhetően a hiányosságok kijavítása után biztonságosan működtek. A munka viszont tovább folytatódott a laboratóriumi vizsgálatokkal és azok eredményeinek kiértékelésével.

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt. 6 helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben a súlyosabb hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül egy esetben a bírság mellett a tevékenységet is korlátozni kellett.

Két üzletnél volt szükség az üzemelés felfüggesztésére, de ebből az egyik alkalom csupán néhány óráig tartott, mert az együttműködő vállalkozó azonnal orvosolta a hiányosságokat. A másik sütöde a hibák kijavítása után, az ismételt szemlét követően újra kinyithatott. Két üzletben összesen több mint 100 kg halat kellett kivonni a forgalomból, nem megfelelő nyomon követés és származást igazoló dokumentumok hiánya miatt.

Az étellel nem volt gond

Az ellenőrzések során összesen 1, 175 millió forint értékű élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabott ki a NÉBIH. A négynapos ellenőrzéssorozat alatt a 13 vendéglátóhelyről összesen 166 mintát vettek, amelyek összesen 712 vizsgált paraméter eredményét adták ki.

Megnyugtató hír, hogy valamennyi késztermék mikrobiológiai vizsgálata negatív, azaz jó eredményt adott, késztermékből kórokozó, vagy szennyezettséget jelző mikróba nem tenyészett ki.

A halsütőkben a különböző felületekről levett úgynevezett „tisztasági minták” mikrobiológiai vizsgálatával azonban már jelentős arányban kerültek hibák a felszínre. Ezen vizsgálatok eredményeiből a tisztaság, takarítás, mosogatás, kézmosás és fertőtlenítés megfelelőségére lehet következtetni.

A vizsgált 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. Két helyen 1-1 felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve 5 üzletben a dolgozók „tiszta” kezén Koaguláz pozitiv Staphylococcus aureus kórokozó baktériumok jelenlétét találták. Három helyszínen ezt a baktériumot megtalálták az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is. Ez a baktérium a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva baktérium méreganyagot úgynevezett baktérium toxint termel, ami ételmérgezés okozója lehet. Tesztelt termékünk, a sült hal esetén – frissensültekről lévén szó, amikor nincs ételtárolás, azaz a baktérium számára szaporodási lehetőség – a kockázat nem jelentős, de a helyzet mindenképpen figyelemfelkeltő.

Balatoni pangásius

A vásárlók megtévesztéseként értelmezhető, hogy az egyik vendéglátóhelyen „Balatoni halászlé”-nek nevezték a pangásiusból készített halászlét.

Másik vendéglátó kifejezetten „gluténmentesként” jelölt sült hekket árult, ezzel sugallva, hogy terméke különleges, holott amennyiben a halat nem forgatják bele lisztbe sütés előtt, az a természeténél fogva gluténmentes, melynek külön kihangsúlyozása megtévesztő lehet.

Laboratóriumi vizsgálattal 1-1 készleten lévő nyers hal fajazonosságát is megvizsgálták, azaz ellenőrizték, hogy valóban olyan faj-e, aminek nevezik, azaz, például fogas-e a fogas? Ezen vizsgálatok eredménye is jól zárult, mivel mindenütt a megnevezésnek megfelelő halfaj volt a raktáron.

Tengeri halakról lévén szó, vizsgálták azok halparazita fertőzöttségét is. A halaknak ugyanis – minden más állathoz hasonlóan – megvannak a maguk parazitái. Halak esetében ezektől csak a fagyasztás hatására vagy a sütés során szabadulhatunk meg. A fagyasztott és sült hekk tehát e tekintetben nem veszélyes.

Élő parazitát nem is találtak, de négy mintában nem élő, Anisakis parazita lárvák jelenlétét mutatta ki a laboratórium. Ez természetesen nem a vendéglátó felelőssége, előfordulása nem is jogsértés, a kapott eredmény inkább tájékoztató információ.

A sült hekk készítésekor rendkívül fontos a sütőzsiradék mennyisége, minősége, a sütési hőmérséklet, és idő. Túlhevítés hatására, az olaj megég, habzik, kellemetlen kaparó illatúvá és ízűvé válik. Rövid idő alatt felhalmozódnak benne az égett, káros, „poláros komponens” tartalmú élelmiszerrészecskék.  Az ilyen olajban kisütött hal, amellett, hogy egészségtelen, minőségét tekintve is kifogásolható.

Éppen ezért mind a 13 ellenőrzött vendéglátóhelyen mintát vettek a használatban lévő, forró sütőolajból, és azokat is laboratóriumba szállítottuk. Valamennyi minta „poláros komponens” tartalma a rendeletben meghatározott határérték alatt volt.

A tesztelők kedvencei

Az ellenőröket minden helyszínre elkísérte a NÉBIH mobil érzékszervi vizsgálóállomása is, így az ellenőrzésen frissen kisült halak azonnal érzékszervi bírálatra is kerülhettek. A képzett bírálatvezetővel irányított, képzett és kiválasztott 3-3 fős bírálóbiztosság 20 pontos súlyozó faktoros módszerrel dolgozott, és a pontozásos eredményeket szöveges, leíró érzékszervi eredménnyel egészítette ki.

Az érzékszervi vizsgálatok összességében sajnos nem mutattak kedvező képet. A megvizsgált 13 sült halból csupán 2 volt kiváló és 2 átlag feletti. 4 sült hal átlagos és a többség, azaz 5 termék átlag alatti eredménnyel „vizsgázott”.

A kedveltségi vizsgálat a hatósági ellenőrzéssel nem egy időben, hanem napokkal korábban, más időpontban zajlott. A NÉBIH halételeket kedvelő, laikus munkatársai két csoportban – északi és déli csapatra osztva – 1 és 5 közötti skálán pontozták a 13 vendéglátóhelyen tapasztalható kiszolgálást, választékot, tisztaságot, felszereltséget és összbenyomást. A sült hekk terméknél pedig annak külső megjelenését, színét, illatát, ízét, állagát értékelték.

A Szupermenta kedveltségi rangsora a tesztelők összesített pontszámai alapján állt fel, amelybe a hatósági megítélés kivételesen nem számított bele.

A kedveltségi pontozás alapján a legfinomabb sült hekket az északi csapat a Jegesmedve büfében kóstolta, míg a déli oldalon a Nádfedeles terméke ízlett leginkább a tesztelőknek.

A legkedveltebb hely az északi parton az Új Fogas Büfé lett, míg a déli részen a Nádfedeles nyerte el a tesztelők tetszését.

Összesítésben a vendéglátóhelyek és azok sült hekk termékeinek pontszáma alapján az északi part legkedveltebb halsütödéje az Alsóörsön található Új Fogas Büfé lett, míg délen a balatonlellei Nádfedeles bizonyult a legjobbnak. Második lett a balatonalmádi Jóbarátok Halsütöde és a balatonszemesi András büfé. Harmadik helyen zárt a Zánkán található Jegesmedve büfé, míg a déli oldalon a siófoki Kremánék halsütője végzett a dobogó harmadik fokán.